Unilever sluit 'Vlaardingen', waar menige Unilever-innovatie werd geboren. Van Becel tot soepen, spreads en Knorr-bouillon zagen het leven in het R&D-centrum van Unilever in Vlaardingen. In 2019 valt het doek. Dan concentreert Unilever alle food-innovatie in Wageningen om daar in de buurt van de Wageningse landbouw- en verwerkersuniversiteit op te gaan in de grote publiek private samenwerking die het ministerie van EZ nastreeft in het wetenschappelijk bedrijf op het gebied van voedsel. De vakbonden protesteren. Onderzoekers die werkten aan de zeepproducten van Unilever moeten kiezen tussen verplaatsing naar Wageningen of Engeland. Dat meldt het FD.
Het Financieele Dagblad - De oude broedplaats van Becel sluit zijn deuren
Lees ook
-
1
+Voedselinnovatie World Economic Forum strijkt neer in Food Valley Wageningen 27 jan 2021
-
1
+Koning opent Unilever faciliteit op WUR campus 9 dec 2019
-
2
+Nederlandse multinationals niet meer tegen negativisme maar pro Nederlandse oplossingen 8 okt 2018
- 1 ‘Overschat belang innovatie voor gezonder eetpatroon niet’ 22 sep 2016
- 0 Unilever snijdt half miljard in merken en marketingbanen 6 dec 2013
Unilever sluit 'Vlaardingen', waar menig ongezonde 'Unilever-innovatie' werd geboren. Van Planta (denk aan de 'Planta-affaire, een affaire rond ziektegevallen die rond 1960 werden veroorzaakt door deze margarine) en Becel (met medische onzinclaims, tot op de dag van vandaag) tot 'soepen' vol E-nummers, zogenaamd 'gezonde' lightspreads met toegevoegde suikers en Knorr-'bouillon' waar de kip overheen gevlogen was (met veel E621 en andere 'door de EU goedgekeurde 'hulpstoffen') - al die ongezonde levensverwoestende rommel zag het levenslicht in het 'R&D'-centrum van Unilever in Vlaardingen, olv de directie die de aandeelhouders tevreden moest houden en dus de afdeling Marketing. Want er moest vooral méér verkocht worden, met méér marge en méér winst. Welke gevolgen dat voor de mensheid had was en is bijzaak.
Gelukkig valt in 2019 het doek - maar het probleem is daarmee niet opgelost. Unilever concentreert alle zogenaamde 'food-innovatie' in Wageningen om daar in de buurt van de WUR op te gaan in de grote 'publiek private samenwerking' die het ministerie van Economische Ziekten nastreeft om nóg meer mensen afhankelijk en ziek te maken, want vooral chronische ziekten brengen veel geld in het laatje.
De vakbonden protesteren, want al produceert Unilever ziekmakende 'voeding', het is wel wérk dat in Vlaardingen verdwijnt. Onderzoekers die werken aan de zeepproducten van Unilever - waarbij het ook zeer twijfelachtig is welke effecten de ingrediënten op de gezondheid en het milieu hebben - moeten kiezen tussen verplaatsing naar Wageningen of Engeland. In Wageningen komen ze 'thuis' bij Prof. Dr. Ir. Louise Ottilie Fresco, sinds 2009 bestuurder en vanaf 2013 tevens voorzitter van het Corporate Responsibility Committee van Unilever. Een warm bad vergeleken met het uit de EU stappende Engeland.
Dát had het FD moeten schrijven.