Dat concludeerden onderzoekers van de Spaanse Universiteit van Granada. Groentes gebakken in extra vergine olijfolie bevatten meer fenolen en antioxidanten, gelinkt aan een verlaagd risico op kanker en diabetes, dan groentes gekookt in water.

De onderzoekers kookten aardappel, tomaat, aubergine en pompoen voor 10 minuten in water of in een mix van olijfolie en water. Daarnaast frituurden en roerbakten zij deze 4 groentes in olijfolie. De antioxiderende werking van alle groenten steeg ten opzichte van vers. Frituren was hierin het meest effectief, gevolgd door roerbakken. Frituren verhoogde bovendien de totale hoeveelheid fenolen voor alle 4 de geteste groenten. De componenten verplaatsen zich tijdens het bakken van de olijfolie naar de groentes, waardoor de zogeheten ‘fenolfractie’ stijgt.

Onderzoeker Samaniego merkt op FoodNavigator wel op dat bakken in olie de energiedichtheid verhoogt door de grotere hoeveelheid vet.

Spanje is 's werelds grootste olijfolie-producent en de uitslagen van dit onderzoek zijn dan ook in het voordeel van de Spaanse olijfolie-industrie.
FoodNavigator - A fat lot of good: Vegetables deep-fried in olive oil are healthier than boiled or raw
Reageer
  • Deel
Druk af