De Australische minister van Financiën, Scott Morrison, steekt een stokje voor de verkoop van het grootste boerenbedrijf ter wereld.

De Australische Treasury baseerde zich voor de beslissing op een advies van de Foreign Investment Review Board (FIRB). Aankoop door buitenlandse investeerders zou 'tegen het nationaal belang in gaan', schreef Morrison in een verklaring. Daarop zouden alle geïnteresseerde partijen hun biedingen hebben ingetrokken.

De Kidman landerijen beslaan ongeveer 1,3% van het Australische grondgebied, en 2,5% van de landbouwgronden. Een van de onder de verkoop vallende landgoederen, Anna Creek, ligt voor een groot deel in de Woomera Prohibited Area (WPA), een gebied waar Australië wapens test. "Gezien de grootte en het belang van de totale Kidman portefeuille in combinatie met de nationale veiligheids-issues die spelen rondom de toegang tot de WPA, heb ik besloten dat het niet in het nationale belang van Australië is dat een buitenlander eigenaar zou worden van S. Kidman and Co. in de huidige vorm", schrijft Morrison.

De Australische regering ontkent dat het besluit is genomen om China buiten de deur te houden. Onder de bieders waren, behalve Chinezen, ook andere buitenlanders. "Australië verwelkomt buitenlandse investeringen wanneer deze niet strijdig zijn met ons nationale belang", besluit Morrison.
The Australian - abcAccess Denied
Reageer
  • Deel
Druk af