Producten die glutenvrij lijken, omdat er volgens het etiket geen tarwe, rogge, gerst of ander glutenhoudende ingrediënten in zitten, blijken niet altijd glutenvrij te zijn. De Amerikaanse Gluten Free Watchdog onderzocht 101 voedselproducten zonder glutenbevattende ingrediënten die mogelijk wel sporen van gluten konden bevatten. Op 14 van deze producten stond een (vrijwillige) waarschuwing voor de mogelijke aanwezigheid van glutensporen. In de praktijk bevatte er slechts één gluten. Van de producten zonder waarschuwing bevatten er 13 wel gluten, waarvan 4 meer dan 20 parts per million, de grens om glutenvrij te mogen heten.
Lees ook
- 7 ‘Eidooierpil maakt glutenintolerantie onschadelijk’ 23 jul 2015
- 4 Glutenvrije verkopen met 63% gestegen in de VS 1 dec 2014
- 14 Overgevoeligheid voor gluten bestaat, een beetje 5 jul 2014
- 1 ‘Biologisch’ minder vaak op Amerikaanse menukaarten 17 apr 2014
- 0 Gluten-vrij labeling leidt tot 6% banengroei 13 aug 2013
De Nederlandse Coeliakie Vereniging deed in NL eenzelfde onderzoek en daaruit kon dezelfde conclusie getrokken worden. De claim: “kan sporen van gluten bevatten” zegt niets. Idem voor het ontbreken van de claim.
Dick Veerman Misschien is het wel waar, maar klakkeloos (in dit geval) Amerikaans onderzoek citeren, wekt de suggestie dat dit ook voor hier geldt.
In dit geval misschien minder relevant (voor de goede lezer), maar vaak is de culturele (of zelfs afkomst) achtergrond ook erg bepalend.
VB1: Mediteraan dieet is gezond, daar komt minder kanker voor (oid), Maar er zijn daar, naast voeding, OOK heel veel andere verschillen
VB2: In Japan komen minder hart en vaat ziekten voor, dit komt oor het eten van zoveel vis! Maar ook hier....
Harold, we denken na over een presentatie van nieuws vanuit de kerk van waaruit ze gepresenteerd worden om het bestaan van moderne kerken zichtbaar te maken. Wellicht is dat een antwoord op je vraag. Dat doen, is echter geen sinecure. Daar zijn we dus nog niet uit.
Maar vertel: ik denk dat je inhoudelijk bedoelt dat het nieuws niet klopt en waarom. Dat willen we nou juist graag horen.
redactie Dick Veerman Zouden jullie rekening kunnen houden met de oorsprong van sommige onderzoeken?
Je ziet het steeds in alle media, koppen en citaten van onderzoeken uit andere werelddelen / landen, soms nuttig, maar vaak is een waarschuwing op zijn plaats, vwb de interpretatie!