Het bedrijf Solazyme, producent van onder meer algenolie, brengt in 2016 een 'algenboter' op de markt. De boter is niet direct van algen gemaakt, maar gebaseerd op vetten die worden geproduceerd door micro-algen.

De boter kan harde vetten zoals palmolie en gedeeltelijk geharde plantaardige vetten vervangen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen fabrikanten het product als 'algenboter' op hun ingrediƫntenlijst kunnen vermelden, net als cacaoboter of sheaboter die ook niet uit zuivel afkomstig zijn.

"We zijn erg blij dat we een hard vet kunnen bieden uit een volledig nieuwe bron, waarvan we denken dat het een game changer zal zijn voor de industrie in termen van duurzaamheid en voedingswaarde", zegt Mark Brooks van Solazyme op FoodNavigator-USA. Algenboter is geschikt voor broodsmeersels, (banket)bakkerijproducten en snoep. Diverse fabrikanten testen de algenboter op dit moment uit.

De boter heeft specifieke smelteigenschappen die consumenten een verbeterde sensorische beleving geven, aldus Brooks. Het product is vooral geschikt voor glazuur en croissants, die vragen om harde vetten die op kamertemperatuur vast zijn maar in de mond juist smelten. "Onze patissier kwam erachter dat ze croissants kan maken met minder gestructureerde vetten dan ze normaal in dat recept zou gebruiken", zegt Brooks bij wijze van voorbeeld. De algenboter zorgt er voor dat snoep in je mond smelt, maar niet in de hand. Op brood blijft het hard op kamertemperatuur, en wordt het pas smeuĆÆg als je het op een geroosterde boterham smeert.
FoodNavigator USA - Solazyme to launch algae butter in early 2016: We?re offering a hard fat from a completely new source
Reageer
  • Deel
Druk af