Alleen al de geur van alcohol maakt het mensen moeilijker hun gedrag te beheersen. Dat ontdekten wetenschappers van de Britse Edge Hill University.

De 40 proefpersonen in het onderzoek kregen een mondkapje op dat ofwel in alcohol, ofwel in een alcoholvrije citrusoplossing gedrenkt was. Vervolgens kregen ze de opdracht alleen op een knop te drukken als ze op een scherm de letter K of een bierflesje zagen. Het aantal 'vals alarm'-meldingen steeg bij de proefpersonen met het alcoholkapje. Dat zien de onderzoekers als een indicatie dat de geur van alcohol het moeilijker maakt voor mensen om zich te beheersen.

"We weten dat alcoholgerelateerd gedrag beïnvloed wordt door de omgeving, waaronder ook de mensen met wie we samen zijn en de omstandigheden waarin we drinken", zegt dr. Rebecca Monk. "Dit onderzoek is een eerste poging om andere prikkels te onderzoeken, zoals geur, die mogelijk het vermogen van mensen om een bepaald gedrag niet te vertonen, kunnen blokkeren. Zo leek het er bijvoorbeeld in dit experiment op dat alleen al de geur van alcohol het de deelnemers moeilijker maakte om hun gedrag - het indrukken van een knop - te beheersen."
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af