Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo gaan samen met levensmiddelenfabrikant Unilever de mogelijkheden van 'truck platooning' verder onderzoeken. Dat lieten de bedrijven weten bij de finish van de European Truck Platooning Challenge, woensdag op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Ze denken daarmee de winkels sneller en efficiënter te kunnen bevoorraden.

Zes 'treintjes' van 2 of 3 vrachtwagens reden de afgelopen dagen bij wijze van proef vanuit verschillende Europese landen naar Rotterdam. Truck platooning is een manier om het wegvervoer goedkoper, efficiënter en milieuvriendelijker te maken. Door in een treintje achter elkaar te rijden gebruiken de vrachtwagens minder brandstof en de onderlinge camera- en wifikoppeling zorgt voor een soepel inspelen op verkeersomstandigheden.

Uit de pilot bleek dat er nog wel wat obstakels te overwinnen zijn, zoals uniformeren van de regels en procedures tussen de landen en standaardiseren van de gebruikte (wifi) technologie. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaat de pilotresultaten en mogelijke implementatie bespreken in een informele transportraad met andere Europese bewindslieden.
Duurzaam Bedrijfsleven
Reageer
  • Deel
Druk af