Omdat de aardappelprijzen vorig jaar extreem laag waren, zochten akkerbouwers Adriaan en Pieter Veerman naar een manier om hun aardappelen meer op te laten brengen. Ze vermoedden dat er een markt zou zijn voor frites en panklare aardappelen zonder conserveringsmiddelen. Min of meer 'uit balorigheid' sloegen de broers daarom aan het schillen, schrijft Boerderij.

De broers Veerman constateren dat er een ontwikkeling naar aardappelen "met een herkenbare smaak. Een frietje uit de diepvriesindustrie is onderhand niks anders dan een stokje om de mayonaise mee binnen te krijgen. Er is vraag naar pure aardappelen rechtstreeks van de boer", aldus Adriaan Veerman.

Het geintje is inmiddels een minifabriekje geworden, waar 2 keer per week aardappelen geschild, gesneden en gevacumeerd worden. De zelf verwerkte aardappelen worden in verpakkingen van 1, 5 en 10 kilo afgezet bij horecabedrijven, zorginstellingen, groente- en fruithandelaren en enkele supermarkten in de Hoeksche Waard. De verse Boerderijfrites brengen € 1,25 per kilo op. Voor hun onbewerkte tafelaardappelen kregen de broers vorig jaar nog geen €0,05 per kilo.

Van de 80 ton aardappelen die ze voor de schillerij reserveerden, ligt nog maar 13 ton op verwerking te wachten. Gezien de vlucht die het verse aardappelproduct neemt, kan dat wel eens te weinig zijn. In dat geval kopen de broers gewoon aardappels bij.
Boerderij - ?Wij zien ruimte voor verse boerderijfrites?
Reageer
  • Deel
Druk af