In 1980 telde de wereld 108 miljoen volwassenen met diabetes. Vandaag de dag zijn dat er 422 miljoen, dat betekent dat 1 op de 11 volwassenen aan diabetes lijdt. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO waarschuwt dat zonder tegenmaatregelen diabetes in 2030 de 7e mondiale doodsoorzaak zal zijn. De groei van het aantal diabetespatiënten is gelinkt aan de toename van risicofactoren als overgewicht en obesitas.

Diabetes was ooit vooral een probleem van de rijke landen. Dat is veranderd volgens Margaret Chan, algemeen directeur van WHO. De ziekte neemt het sterkst toe in lage en middeninkomenslanden, waar patiënten de benodigde geneesmiddelen nauwelijks kunnen betalen of waar de diagnose (te) laat of niet gesteld wordt. In 2012 stierven 1,5 miljoen mensen aan de rechtstreekse gevolgen van diabetes, van wie 80% in lage en middeninkomenslanden. Nog eens 2,2 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van een te hoge bloedsuikerspiegel. In 43% van de overlijdensgevallen ging het om mensen jonger dan 70 jaar.

De WHO roept landen op in te zetten op preventie en om zorg te dragen de ziekte vroeg op te sporen. Voor mensen met diabetes is het cruciaal om tijdig gediagnosticeerd te worden en toegang te verkrijgen tot behandeling. Complicaties leiden tot hartaanvallen, blindheid, nierfalen en amputatie van ledematen als voeten of zelfs benen.

Volgens dr. Etienne Krug, de opsteller van het rapport, moet de hele samenleving in actie komen om diabetes tegen te gaan; mensen moeten genoeg bewegen, gezond eten en niet te zwaar worden. Overheden moeten het suiker- en vetgehalte in levensmiddelen reguleren zodat iedereen gezond kan eten en moeders tot borstvoeden aansporen. Stedenplanners moeten steden inrichten zodat mensen kunnen fietsen en lopen. De levensmiddelenindustrie moet zijn verantwoordelijkheid nemen en vet en suiker uit voedingsmiddelen halen, en bovendien stoppen met het promoten van ongezond voedsel naar jonge mensen.
De Morgen - Aantal volwassenen met diabetes explosief gestegen
Reageer
  • Deel
Druk af