Amerikaanse consumenten die rauwe melk of rauwmelkse kaas drinken of eten, lopen een 840 keer hoger risico om daar ziek van te worden dan consumenten die gepasteuriseerde melkproducten gebruiken. Hun risico op een ziekenhuisopname is 45 keer hoger. Dat blijkt uit een rapport van het Center for Disease Control and Prevention (CDC). Hoewel maar 3,2% van de Amerikanen rauwe melk drinkt en 1,6% rauwmelkse kaas eet, blijkt 96% van de zuivelgerelateerde voedselinfecties te herleiden tot het gebruik van rauwe melk. In de melktanks van rauwe melk producerende boeren is bij 2,5% STEC aangetroffen, bij 4,6% Salmonella, bij 4,7% Campylobacter en bij 2,5% Listeria monocytogenes. Pasteuriseren maakt al deze pathogenen onschadelijk, schrijft FoodPoisoningBulletin. Rauwe melk verheugt zich - in het kielzog van biologische en 'natuurlijke' producten - in een toenemende populariteit. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is dat zorgelijk.
Lees ook
-
6
+Pandemiejaar laat ongekende daling voedselinfecties zien 29 sep 2021
-
18
+Eerste dode versterkt slapaniek in de VS 3 mei 2018
-
19
+Vraag naar rauwe melk groeit ondanks gezondheidsrisico’s 2 jun 2017
-
0
+96% zuivelgerelateerde voedselinfecties VS gevolg rauwe melk 7 mei 2017
-
23
+‘Rauwe melk drinken is dobbelen met de duivel’ 10 feb 2017
- 0 Voorstanders rauwe melk-wet ziek… van rauwe melk 11 mrt 2016
- 1 Te weinig budget voor voedselveiligheid VS 8 apr 2015
- 5 Groenten, fruit en zuivel onvermoede bron voedselinfecties 22 mrt 2015
- 22 Dode peuter laat gevaar rauwe melk zien 15 dec 2014
- 0 VS ‘shutdown’ heeft ook gevolgen voor voedselvoorziening 7 okt 2013