Vorig jaar belandden 931 jongeren in het ziekenhuis als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Dat waren er 148 meer dan in 2014, een stijging van 19%, meldde STAP dinsdag. Hoewel de cijfers in absolute zin gering kunnen lijken, worden ze uiterst serieus genomen.

Daar is mede een gevolg van de maatschappelijke aandacht voor jeugdig alcholgebruik. In 2011 vond nog driekwart van de ouders het prima dat hun kind dronk. Inmiddels denkt twee derde daar heel anders over. Daarom zijn volgens STAP steeds meer kinderen stiekem gaan drinken.

Het nieuws kreeg veel aandacht in de pers. Zo zegt Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van de alcoholpoli voor jonge comazuipers in de NRC dat het werkelijke aantal comazuipers waarschijnlijk veel hoger ligt. Hij wijt de toename aan vooral zoete alcoholhoudende dranken, in combinatie met tekortschietende naleving op de leeftijdsgrens én gemakkelijkere verkrijgbaarheid van alcohol door bijvoorbeeld 'blurring', een winkelformule die bijvoorbeeld alcohol in kledingzaken of boekenwinkel gemakkelijker verkrijgbaar maakt of de visspeciaalzaak zijn klanten een glaasje witte laat schenken.

Vandaag laat het Trimbos-instituut op de website weten zich tegen de voorgenomen 'blurring-pilot' van de VNG te keren. Het Trimbos-instituut vindt het geen goed idee om de beschikbaarheid van alcohol verder te verruimen. Niet alleen ondergraaft dat bestaand beleid, de alomtegenwoordigheid van alcohol geeft ook een verkeerd signaal af en kan de problemen van te jong en overmatig alcoholgebruik verder vergroten.
STAP - Laatste nieuws
Reageer
  • Deel
Druk af