De Franse boereneconomie verkeert in een diepe crisis. President Hollande, premier Valls en landbouwminister Stéphane le Foll zeggen dat ze zonder de hulp van Europa weinig aan hun situatie kunnen veranderen maar in eigen land doen wat ze kunnen.

Een aantal financieel in het nauw gedreven jonge boeren in met name de varkens- en melkveehouderij nam daar geen genoegen mee. De grootste concentratie boeren die in de problemen zijn, bevindt zich in Bretagne, de landpunt die de Oceaan in loopt. Daar wonen twee Franse ministers, Le Foll van landbouw en Jean-Yves le Drian (Defensie en tevens président van de bestuurlijke regio Bretagne). Gisteravond bezochten de boeren onaangekondigd de privé-woningen van beide heren. Bij het huis van Le Drian werden ze tegengehouden door de politie. Onduidelijk is of de minister en regionaal president thuis was.

Bij Le Foll zetten ze een doodskist voor de deur met de tekst 'Omgekomen voor Frankrijk' en hingen ze een stropop op. Le Foll kwam naar buiten via het tuinhek bij zijn woning in Le Mans en discussieerde op straat een uur met de boeren. De video is onder meer te zien op de site van Ouest-France.
Het werd een verhit gesprek. Le Foll vroeg onmiddellijk om het weghalen van de pop en maakte duidelijk dat hij niet meer kon doen dan zijn werk. De boeren blijven bij hem voor de deur iets eten uit de vuist.

Een foto van Le Foll met een grimmige blik ging vandaag viral in Frankrijk. Volgens sommigen zou het beeld gelijkenis hebben met de hoes voor plaat van een stoere band. Anderen zagen er een onheilspellende Hollywood-scène in. Ouest-France verzamelde de mooiste bewerkingen van de foto die werd gemaakt door AFP.Ouest-France - Visite surprise des agriculteurs chez Le Foll et Le Drian hier soir
Reageer
  • Deel
Druk af