Wasmiddelenfabrikanten houden ons al jaren voor dat hun wasmiddel op lagere temperaturen net zo schoon wast. En ook vanuit energie-oogpunt is wassen op een lagere temperatuur alleen maar aan te bevelen.

Nieuw onderzoek door Britse wetenschappers wijst uit dat je kleren op 25 graden Celsius en een kort programma wassen, ook nog eens verreweg het beste is voor het milieu. Op die temperatuur en duur komen namelijk de minste microvezels vrij.

Microplastics
Wassen is een grote bron van microplastic-vervuiling. Bij iedere wasmachinelading komen er synthetische microvezels in het milieu terecht. "Uit Iedere wasmachinelading spoelt een hoeveelheid synthetische microvezels uit en die maken al meer dan een derde van al het plastic dat in zee terecht komt uit," zegt medeauteur van de studie Richard Blackburn van de University of Leeds in The Independent.

De onderzoekers sloten de afvoerslang van een wasmachine aan op een uiterst fijn filter en telden de hoeveelheid microvezels die elk wasprogramma opleverde. Een 30-minuten programma op 25 graden Celsius leverde 52% minder microvezels op dan een 85-minuten durende cyclus op 40 graden. Volgens de Britse Energy Saving Trust scheelt wassen op 20 in plaats van 40 graden zo'n 66% energie per wasbeurt.

De kleren verbleekten minder in de korte koude wasbeurt, maar of ze ook schoon werden, onderzochten de wetenschappers niet. "Het is aan de wasmiddelproducenten om dat verder uit te pluizen," aldus onderzoeksleider Lucy Cotton in The Guardian. "Kunnen zij er voor zorgen dat kleren in een korte, koude was schoon worden?"

Ziekteverwekkers
Kort en koud wassen mag goed zijn voor het milieu, maar is koud gewassen was wel veilig? Eind vorig jaar wisten Duitse onderzoekers met veel moeite de besmettingsbron op te sporen van een multiresistente ziekenhuisbacterie. Verschillende pasgeboren baby's werden steeds opnieuw ziek. Couveuses en personeel bleken keer op keer 'schoon'. Het gevaar bleek te schuilen in de gebreide sokjes en mutsjes die de baby's warm hielden. Uit ecologische overwegingen was het ziekenhuis overgestapt op wassen op lagere temperaturen, schreef CNN. Met als gevolg dat de bacteriën de wasbeurten overleefden.

Een kookwas op zijn tijd is toch niet zo'n gek idee.
Dit artikel afdrukken