Daar liet Rob Baan van Koppert Cress uit Monster in het Westland zich niets aan gelegen liggen. Hij bouwde zijn miljoenenbedrijf juist op rondom uitdagingen die te hoog of te ver gegrepen leken te zijn. Baans motto: in een duur land, maak je dure producten. Zo ging hij als eerste over op LED-verlichting voor zijn microgroenten en heeft hij een testkas waarin hij experimenteert met talloze planten om tot nieuwe smaaksensaties te komen. Daar stond ooit ook een vanilleplant tussen.
Getriggerd door het kwetsbare karakter van de vanilleteelt op Madagascar (in 2017 ging de volledige oogst verloren door orkanen, met enorme prijsstijgingen tot gevolg) en het feit dat je altijd onrijp geplukte peulen koopt, besloot Rob Baan dat dat beter zou moeten kunnen. "Dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”
Waarom lukte Baan wel wat Wageningen niet voor elkaar wist te krijgen? "We hebben een mooie samenwerking met een ervaren orchideeën-kweker", laat Baan weten. "Twee familiebedrijven hebben samen de teelt onder controle, kunnen waarde toevoegen en hadden als doel en droom om de beste (premium) vanille te kweken voor een doelgroep (chefs, professionals) met hoge eisen. We hebben een bijzonder teeltsysteem ontwikkeld wat risico’s minimaliseert en de meest optimale kasomstandigheden gecreëerd om een weerbare plant te maken."
De door Koppert Cress geteelde Planifolia-vanille is een orchideeënsoort die na 3 jaar peulen geeft. Het assortiment bestaat uit Planifolia Green, -Black en -Red. De groene vanillepeulen zijn een seizoensproduct, vers van de plant, iets wat in Nederland nog volledig onbekend is. Ze zijn beschikbaar in het voorjaar en bieden de afnemers alle mogelijkheden om zelf te experimenteren met het 'curen' van de peul (drogen en behandelen, zoals fermenteren).
De donkerbruine, bijna zwarte peulen worden door Koppert Cress met de hand geplukt en onder optimale omstandigheden gecureerd. Ze zijn jaarrond beschikbaar. De rode peulen zijn 'vine riped', aan de plant gerijpt. Dat levert ongekende culinaire mogelijkheden op. Meester Patissier Hidde de Brabander, die als smaakprofessional in het traject betrokken was, is laaiend enthousiast: "je krijgt bij de Koppert Cress vanille wel wat je ziet. Een mooie, volle, dikke stok met veel inhoud, veel aroma en een hoog glucovanilline gehalte. Zeker de aan de plant gerijpte vanille, de rode, dat is echt out of this world, met specifieke tonen van bloemen, frisheid, rood fruit en butterscotch."
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een reportage over de nedervanille in de Volkskrant , voor het grote publiek. Interessant. Die peulen lijken wel sperciebonen, maar de bloemen moeten met de hand bestoven worden, waarvoor per bloem slechts een paar uur 'open' staan. Soms bloeien er een paar, soms duizend.
Sorry ik ben op vakantie en kreeg strikte opdracht van mijn lief om die telefoon een paar weken niet aan te raken. Vandaag hoorde ik over deze draad. En dank voor alle inbreng. #piet keijzer kennen we elkaar?
Eerst maar even over de LED. Want die zit me nog steeds hoog. Ik wilde in 2007/2008 een meerlaagse teelt gaan bouwen want ik kon niet uitbreiden. Ik heb raad gevraagd: ook bij Philips en WUR en bij de gangbare lampenleveranciers. Ik twijfelde of het spectrum van de Son-T het juiste spectrum was. Want uit proeven met TL buizen in diverse kleuren (2004) dat rode buizen een heel andere groei gaven dan wit maar ook blauw.
TL balken geven veel te veel warmte wat ik gezien had bij een collega kweker die enorme koelcapaciteit moest bouwen. En TL is niet duurzaam. En wil je meerlaagse teelt dan is warmte je vijand.
Door puur toeval kwam ik Ruud Koornstra tegen die Clinton net had overtuigd van belang van LED. Ik vroeg hem kan je dit ook in andere kleuren maken? Hoezo dan? Voor de tuinbouw! Gebruiken die lampen dan?
Zo zijn we begonnen en dank zij de vriendjes van het voetbalveld van FC Monster is er een Led lamp watergekoeld ontwikkeld. Wageningen schreef: dat LED in de tuinbouw niet rendabel was en Philips schreef dat het nog 10 jaar ging duren. En PB techniek, Lemnis en ik twitterden: Hij doet het. En sinds 2009 draai ik met LED. Rood met een deel Blauw en Nog wat.
Nu door het Urgenda besluit de glastuinbouw subsidie kan krijgen op omschakeling van Son-T naar LED is er op basis van een WUR rapport door LNV besloten dat LED verlichting Wit moet zijn. Dus je moet verplicht groen bijmengen. Dit is juist zeer onrendabel en niet op de praktijk gestoeld. We maken hier inmiddels bezwaar tegen.
Over Vanille. Er is al veel geëxperimenteerd en vraag maar na in Bleiswijk: Ik heb gesmeekt om mee te mogen doen. Maar er bestond al een consortium etc etc. Mag ik dan de afzet gaan regelen? Nooit meer wat van gehoord.
Het argument was dat de afzet zou gaan naar de grote voedingsbedrijven (begint met een U en eindigt op lever) want die moesten wettelijk WEL vanille in hun ijs etc doen. Mij argument was dat je Dure producten nooit in bulk in NL kan telen. Maar dure hele goede producten juist wel. Uiteindelijk hebben we een heel goede partner gevonden en zijn we gewoon begonnen. Omdat dit een lange adem is hebben we financiering gezocht. En wat was de uitkomst? Door het WUR rapport dat Vanille in NL niet rendabel te krijgen is, geen financiering. En bedankt hè!
Wat hebben we ontdekt, onze vanille is door onze teeltmethode veel smakelijker en bevat veel meer smaak dan Vaniline alleen. Topchefs zijn mijn achterban en die hebben dit samen met ons ontdekt. Want als we vanille maken van super gerijpte bonen, dan is vanillevla rood ipv geel.
In deze discussie worden appels met peren vergeleken. De grootste agrarische sectoren in NL zijn de melkveehouderij en de glastuinbouw. Dit zijn Nederlandse disciplines en wellicht te vergelijken met olympisch schaatsen. Nederland is dominant in die tak van sport, uiteraard niet het enige land, maar je komt wereldwijd Nederlanders tegen in die sport.
Levensmiddelen (technologie) is meer zoals atletiek. Nederland is blij als het een medaille wint, maar deze sport is veel groter en veel internationaler.
De Nederlandse glastuinbouw is groot geworden met een sterke rol van Wageningen en de instituten. Dat is een breed vakgebied geworden met biologische bestrijding, veredeling, etc. En praktijkgericht onderzoek is daar heel wezenlijk in. Op dit moment is er een zeer goed onderzoek naar potplanten, waar weerbaar telen, autonoom besturen van de kas en temperatuursintegratie getest wordt. Dat zijn echt systeem-doorbraken.
De kritiek uit deze draad komt grotendeels uit de levensmiddelenhoek. Wat er beweert wordt, zal allemaal waar zijn, maar het heeft geen betrekking op de discipline glastuinbouw. Het komt vaker naar boven op FL, dus besteedt er aandacht aan. Op die discipline, niet in het algemeen.
Dat er voor de rest een succesvolle tuinder uit Monster een andere aanpak heeft voor innovatie is ook niet relevant. Het bedrijf neemt graag een rebellerende positie in en dat is alleen maar prima voor de hele sector. Uiteraard met een korrel zout.
Henric #58 , Gebrek aan organisatiestructuren, dat is ook het grootste probleem wat volgens het CNV moet worden verbeterd.
Joep, het zou naïef en arrogant zijn om te denken dat je met een paar jaar parttime vanille telen in een kas in Nederland kennis opdoet waarmee kwekers in Afrika te helpen zijn. Ik teel zelf al best lang bloemen in Nederland en Afrika en Nederland, maar dat zijn twee behoorlijk verschillende disciplines. Als je vanilleboeren in Afrika wilt helpen doe het dan met hulp met opzetten van organisatiestructuren.