Wageningen moest na 5 jaar onderzoek concluderen dat het 'potentiële nieuwe goud' voor de Nederlandse glastuinders commercieel niet haalbaar was. Bloei, bestuiving, opbrengst en ziektelast bleken onvoldoende beheersbaar voor een rendabele business case.

Daar liet Rob Baan van Koppert Cress uit Monster in het Westland zich niets aan gelegen liggen. Hij bouwde zijn miljoenenbedrijf juist op rondom uitdagingen die te hoog of te ver gegrepen leken te zijn. Baans motto: in een duur land, maak je dure producten. Zo ging hij als eerste over op LED-verlichting voor zijn microgroenten en heeft hij een testkas waarin hij experimenteert met talloze planten om tot nieuwe smaaksensaties te komen. Daar stond ooit ook een vanilleplant tussen.

Getriggerd door het kwetsbare karakter van de vanilleteelt op Madagascar (in 2017 ging de volledige oogst verloren door orkanen, met enorme prijsstijgingen tot gevolg) en het feit dat je altijd onrijp geplukte peulen koopt, besloot Rob Baan dat dat beter zou moeten kunnen. "Dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”

Waarom lukte Baan wel wat Wageningen niet voor elkaar wist te krijgen? "We hebben een mooie samenwerking met een ervaren orchideeën-kweker", laat Baan weten. "Twee familiebedrijven hebben samen de teelt onder controle, kunnen waarde toevoegen en hadden als doel en droom om de beste (premium) vanille te kweken voor een doelgroep (chefs, professionals) met hoge eisen. We hebben een bijzonder teeltsysteem ontwikkeld wat risico’s minimaliseert en de meest optimale kasomstandigheden gecreëerd om een weerbare plant te maken."

De door Koppert Cress geteelde Planifolia-vanille is een orchideeënsoort die na 3 jaar peulen geeft. Het assortiment bestaat uit Planifolia Green, -Black en -Red. De groene vanillepeulen zijn een seizoensproduct, vers van de plant, iets wat in Nederland nog volledig onbekend is. Ze zijn beschikbaar in het voorjaar en bieden de afnemers alle mogelijkheden om zelf te experimenteren met het 'curen' van de peul (drogen en behandelen, zoals fermenteren).

De donkerbruine, bijna zwarte peulen worden door Koppert Cress met de hand geplukt en onder optimale omstandigheden gecureerd. Ze zijn jaarrond beschikbaar. De rode peulen zijn 'vine riped', aan de plant gerijpt. Dat levert ongekende culinaire mogelijkheden op. Meester Patissier Hidde de Brabander, die als smaakprofessional in het traject betrokken was, is laaiend enthousiast: "je krijgt bij de Koppert Cress vanille wel wat je ziet. Een mooie, volle, dikke stok met veel inhoud, veel aroma en een hoog glucovanilline gehalte. Zeker de aan de plant gerijpte vanille, de rode, dat is echt out of this world, met specifieke tonen van bloemen, frisheid, rood fruit en butterscotch."
Dit artikel afdrukken