Er is een simpele manier om mensen minder vlees te laten eten. Geef restaurants alleen een vergunning als een derde van het aanbod op de menukaart vegetarisch of veganistisch is.

Dat schrijft Henriëtte Prast, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, in een opinie op Trouw.

Volgens de hoogleraar kan dat met een beroep op de de Drank- en Horecawet (1964). Die let namelijk op sociale hygiëne. De wet werd in 2013 aangepast om gezondheidsschade door alcohol bij jongeren en verstoring van de openbare orde door drankgebruik te voorkomen. Een individueel doel (gezondheid) mag volgens de wet door een collectief doel (openbare orde) worden afgedwongen.

Volgens Prast is het een vaststaand gegeven dat vlees eten slecht is voor de menselijke gezondheid, terwijl mensen juist in de horeca meer vlees eten dan thuis. Daarom zou de Horecawet ingezet moeten worden om collectief vleesminderen af te dwingen.

De menukaart hoeft van Prast niet helemaal veganistisch of vegetarisch. Ze vermeldt niet of ook een derde van het wijnaanbod verplicht veganistisch geklaard moet zijn en of melk en andere zuivelproducten liefst afgeraden moeten worden ten gunste van zuivelalternatieven.

De ervaring met de horeca-sluitingen tijdens de Covid-19 pandemie leert dat gesloten restaurants leiden tot een wederopbloei van de vleesverkopen in slagerijen voor thuisgebruik.
Trouw - Gebruik de horecavergunning om vlees eten te ontmoedigen
  • Deel
Druk af