Dat blijkt uit een onderzoek door Tenovus Cancer Care en het Royal College of Music. Het lijkt er op dat meezingen met een koor helpt kankerpatiënten zo goed mogelijk voor te bereiden op een behandeling of in remissie te blijven. Bovendien is zingen zowel kankerpatiënten, verzorgenden als achterblijvers tot steun. Zingen is goed voor je lichaam, geest én ziel.

Speekselmonsters
De onderzoekers testten 193 leden van 5 verschillende koren. Voor en na de repetitie gaven ze een speekselmonster af. Een uurtje zingen bleek gerelateerd met een significante daling van stresshormonen, zoals cortisol, en toename van het aantal cytokines - immuuneiwitten waarmee het lichaam zich tegen ernstige ziekten verdedigt. Ook bleken de mensen die zich het slechtst voelden en het meest depressief waren de grootste stemmingsverbetering te ervaren. Dit bleek bovendien te associëren met lagere ontstekingsniveau's in het lichaam.

De afgelopen 6 jaar zijn we er in geslaagd aan te tonen dat zingen in een koor een aantal sociale, emotionele en psychologische voordelen biedt, en nu blijken er ook biologische effecten te zijn. Dit is voor het eerst dat aangetoond is dat het immuunsysteem beïnvloed wordt door zingen
Biologische effecten
Coauteur dr. Ian Lewis: "De afgelopen 6 jaar zijn we er in geslaagd aan te tonen dat zingen in een koor een aantal sociale, emotionele en psychologische voordelen biedt, en nu blijken er ook biologische effecten te zijn. Dit is voor het eerst dat aangetoond is dat het immuunsysteem beïnvloed wordt door zingen. Dit zijn echt opwindende resultaten die wat kunnen toevoegen aan de manier waarop we mensen met kanker in de toekomst steunen."

De 64-jarige Diane Raybould, zelf kankerpatiënte en moeder van een aan kanker overleden dochter, deed mee aan het onderzoek. "Zingen in het koor is meer dan een fijne activiteit, het zorgt er voor dat je je echt beter voelt. Natuurlijk speelt de dirigent een grote rol daarbij, maar ook de steun van de andere koorleden, het inspirerende programma en de vrolijkmakende liedjes. Het koor is een familie, zo simpel is dat. Zelf kanker hebben en iemand aan kanker verliezen kan tot isolatie leiden. Met het koor kun je je ervaringen openlijk delen en dat is geweldig belangrijk."

Patiënten en verzorgers
Tenovus Cancer Care gaat door met een vervolgonderzoek, waarbij mentale gezondheid, welzijn, sociale ondersteuning en in hoeverre patiënten én verzorgers in staat zijn om te gaan met kanker over een langere periode gevolgd worden.

Fotocredits: 'Celestial Joy', Comrade Foot
Dit artikel afdrukken