De timing van de dagelijkse maaltijden is van invloed op de gezondheid. Stevig ontbijten is beter dan zwaar tafelen ‘s avonds. Het lichaam heeft liever ’s ochtends een lading koolhydraten dan ’s avonds. En de kans dat je ’s avonds ongezonder en meer eet dan ’s ochtends is groot. Drie nieuwe studies wijzen gezamenlijk naar een noodzakelijke verschuiving in onze eetgewoonten. Zet de zetmeelwekker maar voor het ontbijt.
Het tijdstip waarop we de dagelijkse maaltijden nuttigen, de verdeling van de calorieën en de macronutriënten die de verschillende maaltijden bevatten en de regelmaat van de vaste dagelijkse eetmomenten hebben invloed op de gezondheid en het lichaamsgewicht. Het lichaam heeft een biologisch ritme en door de voeding goed te timen kan dat ritme optimaal gevolgd worden. Het onderzoeksveld van het zogeheten chrono-nutrition heeft nieuws te melden.
‘Carbs clock’
Een belangrijk metabool systeem dat beïnvloed wordt door de regelmaat van de energietoevoer is de glucosehomeostase, de strakke regulering van de bloedsuikerspiegel. Met een RCT, een gerandomiseerde klinische trial, toonden Singaporese en Zwitserse onderzoekers aan dat het moment van de dag waarop koolhydraatrijk voedsel gegeten wordt, ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds, veel verschil maakt. De zogeheten postprandiale glycemische respons, de verandering van het bloedsuikerniveau na de maaltijd, is ’s avonds hoger.
Hongergevoelens
Uit een nieuwe Britse studie zou blijken dat wie het meeste van zijn dagelijkse voeding ’s avonds eet, niet alleen méér eet, maar ook vaker voeding van mindere kwaliteit: meer zout, vet en suiker, minder micronutriënten, eiwitten en vezels. EurekAlert signaleert de presentatie van het onderzoek op de European and International Conference on Obesity (ECOICO 2020) die begin september (virtueel) gehouden is.
“Hongergevoelens volgen een sterk dagelijks ritmisch patroon en zijn vaak het meest intens later op de dag. Dit fenomeen kan zowel het type als de hoeveelheid voedsel dat we eten beïnvloeden,“ aldus de Britse onderzoekers. Zij baseerden zich op data over voedingsgewoonten van ruim duizend volwassen Britten.
Gemiddeld wordt 40 procent van de dagelijkse calorieën ’s avonds gegeten. De deelnemers die meer dan dat gemiddelde bij het ontbijt eten, waren lichter en gezonder dan de deelnemers die meer dan gemiddeld ’s avonds eten. De timing van de maaltijden kan een belangrijk middel zijn bij het verbeteren van eetgewoonten, zeggen de onderzoekers. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de betekenis van die timing kan zijn voor de gezondheid.
UPF’s
Onderzoek naar gezonde voedingspatronen is rijkelijk voorhanden. Zo langzamerhand is wel duidelijk wat wel en niet (en hoeveel of hoe weinig) van voedingsmiddelen het ideale menu bepalen. Maar een overzicht van de invloed van het groeiende aandeel ultra processed food (UPF’s) in de dagelijkse hap van de wereldbevolking ontbrak tot nu toe.
“De hele wereld is getuige geweest van een dramatische overgang in de voedselconsumptiepatronen. Onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen en vers bereide maaltijden worden geleidelijk aan door UPF's verdrongen.” En gelijk op met die overgang is er een stijging van ‘noncommunicable diseases (NCDs)’, niet-overdraagbare ziekten, ook wel westerse ziekten genoemd. Dat stellen medewerkers van de Wuhan University in de meta-analyse ‘Consumption of ultra-processed foods and health outcomes: a systematic review of epidemiological studies’ in het vakblad Nutrition Journal.
Waslijst
Voor deze systematische review selecteerden de onderzoekers 20 epidemiologische studies, die alle hadden gekeken naar het statistische verband tussen de consumptie van UPF’s in een bepaalde bevolkingsgroep en het vóorkomen van een waslijst aan ziektes, van hart en hersenen, van de luchtwegen, van de darmen, van het metabole systeem, van het lichaamsgewicht, van veroudering, van zwangerschap, en diverse typen kanker.
De aanbeveling van de Chinese onderzoekers, die beweren “de meest uitgebreide systematische review van het onderwerp tot nu toe” te hebben afgeleverd, mag duidelijk zijn: minder UPF’s eten om NCD’s te voorkomen. Te beginnen met beter te ontbijten, en ’s avonds minder te eten.
Dit artikel afdrukken
‘Carbs clock’
Een belangrijk metabool systeem dat beïnvloed wordt door de regelmaat van de energietoevoer is de glucosehomeostase, de strakke regulering van de bloedsuikerspiegel. Met een RCT, een gerandomiseerde klinische trial, toonden Singaporese en Zwitserse onderzoekers aan dat het moment van de dag waarop koolhydraatrijk voedsel gegeten wordt, ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds, veel verschil maakt. De zogeheten postprandiale glycemische respons, de verandering van het bloedsuikerniveau na de maaltijd, is ’s avonds hoger.
Gemiddeld wordt 40 procent van de dagelijkse calorieën ’s avonds gegeten. De deelnemers die meer dan dat gemiddelde bij het ontbijt eten, waren lichter en gezonder dan de deelnemers die meer dan gemiddeld ’s avonds etenBij gelijke hoeveelheden calorieën uit koolhydraten, over de hele dag gerekend, leidt de gewoonte om ’s avonds veel koolhydraten te eten eerder tot overgewicht dan de gewoonte om te ontbijten met veel koolhydraten. Er bestaat dus zoiets als een ‘carbs clock’, opperen de onderzoekers. Zeg maar een zetmeelwekker. Vooral diabetespatiënten moeten hun glycemische respons in de gaten houden. Maar ook ouderen en mensen met overgewicht, die vaak het metabool syndroom hebben, doen er goed aan hun consumptie van vooral snelle koolhydraten te beperken. Op zich geen nieuws.
Hongergevoelens
Uit een nieuwe Britse studie zou blijken dat wie het meeste van zijn dagelijkse voeding ’s avonds eet, niet alleen méér eet, maar ook vaker voeding van mindere kwaliteit: meer zout, vet en suiker, minder micronutriënten, eiwitten en vezels. EurekAlert signaleert de presentatie van het onderzoek op de European and International Conference on Obesity (ECOICO 2020) die begin september (virtueel) gehouden is.
“Hongergevoelens volgen een sterk dagelijks ritmisch patroon en zijn vaak het meest intens later op de dag. Dit fenomeen kan zowel het type als de hoeveelheid voedsel dat we eten beïnvloeden,“ aldus de Britse onderzoekers. Zij baseerden zich op data over voedingsgewoonten van ruim duizend volwassen Britten.
Gemiddeld wordt 40 procent van de dagelijkse calorieën ’s avonds gegeten. De deelnemers die meer dan dat gemiddelde bij het ontbijt eten, waren lichter en gezonder dan de deelnemers die meer dan gemiddeld ’s avonds eten. De timing van de maaltijden kan een belangrijk middel zijn bij het verbeteren van eetgewoonten, zeggen de onderzoekers. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de betekenis van die timing kan zijn voor de gezondheid.
UPF’s
Onderzoek naar gezonde voedingspatronen is rijkelijk voorhanden. Zo langzamerhand is wel duidelijk wat wel en niet (en hoeveel of hoe weinig) van voedingsmiddelen het ideale menu bepalen. Maar een overzicht van de invloed van het groeiende aandeel ultra processed food (UPF’s) in de dagelijkse hap van de wereldbevolking ontbrak tot nu toe.
“De hele wereld is getuige geweest van een dramatische overgang in de voedselconsumptiepatronen. Onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen en vers bereide maaltijden worden geleidelijk aan door UPF's verdrongen.” En gelijk op met die overgang is er een stijging van ‘noncommunicable diseases (NCDs)’, niet-overdraagbare ziekten, ook wel westerse ziekten genoemd. Dat stellen medewerkers van de Wuhan University in de meta-analyse ‘Consumption of ultra-processed foods and health outcomes: a systematic review of epidemiological studies’ in het vakblad Nutrition Journal.
Waslijst
Voor deze systematische review selecteerden de onderzoekers 20 epidemiologische studies, die alle hadden gekeken naar het statistische verband tussen de consumptie van UPF’s in een bepaalde bevolkingsgroep en het vóorkomen van een waslijst aan ziektes, van hart en hersenen, van de luchtwegen, van de darmen, van het metabole systeem, van het lichaamsgewicht, van veroudering, van zwangerschap, en diverse typen kanker.
De aanbeveling van de Chinese onderzoekers, die beweren “de meest uitgebreide systematische review van het onderwerp tot nu toe” te hebben afgeleverd, mag duidelijk zijn: minder UPF’s eten om NCD’s te voorkomen. Te beginnen met beter te ontbijten, en ’s avonds minder te eten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit onderzoek had niet als doel een oordeel over kwaliteit of kwantiteit van koolhydraten in de voeding te geven. Wat dit onderzoek mi interessant maakt, is dat het lichaam kennelijk ’s ochtends anders op koolhydraten, de glycemische lading ervan, reageert dan ’s avonds. Dat hoeft niet per se te leiden tot een voedingsadvies. Maar aangezien veel mensen rekening (moeten) houden met hun glycemische respons, met andere woorden met de hoeveelheid glucose, en hoe ze die uit voeding opnemen, bevat dit misschien een aardig handvat. Als je een voedingspatroon hebt gekozen met een bepaalde hoeveelheid vezelrijke koolhydraatproducten, met een portie eiwitten uit vlees, peulvruchten of zuivel, en met voldoende dagelijkse groente en fruit, dan is er wellicht een optimale manier om met de timing van het lichaam rekening te houden. Dat zou dan betekenen dat je de koolhydraatproducten (volkoren brood, müsli, granen) ’s ochtend als stevig ontbijt eet, met (suikerrijk) fruit, en ’s avonds dineert met alleen de eiwitten en de groente. Het blijft dan nog altijd de vraag of het voor een metabool gezond iemand ook maar iets uitmaakt, die timing van de maaltijden.
#21 Frank,
Ik vind alles best en eet koolhydraten wanneer ik daar zin in heb. Aan diëten doe ik niet.
En als we het dan hebben over culinaire cultuur, het mediterrane dieet. Het MD is gebaseerd op het Oosterse. Van Perzië en Georgië tot Turkije en Syrië, Egypte....
De allereerste kookboeken stammen uit deze streken.... toen Europa nog in de primitiefste stammen verkeerden....
met een enorme rijkdom aan gerechten, kruiden, bereidingen.
En een grote kennis van gezondheid van alles. Zonder al die 'empirische' - weinigzeggende - onderzoekjes als hierboven en laboratoria (zoals over aubergines.... dat je die eigenlijk eerst moet roosteren en de schil dan niet moet gebruiken, of dat groene olijven slecht zijn)
Zie dit fascinerende stuk op Al Jazeera* - met Oosterse kookboeken waarin zelfs Frankische recepten opgenomen zijn - lang voordat hier kookboeken verschenen)
* ps Al Jazeera kan spoedig een complete ban in de US tegemoet zien... niet toevallig vlak na 'deals' van totalitaire Arabische staten met Israël en de USA -
de US media zullen hier geen ophef over maken - die hebben geen enkel belang bij een 'spiegel' voorhouden hoe kritische journalistiek eruit zou moeten zien... van CNN tot Fox.... net zomin als ze ophef maken over Assange
Sytske Barkhuis : een van mijn specialiteiten is https://www.italieplein.nl/pizza-friarielli/ met méer dan deze ingrediënten (zoals meer kruiden als oregano en tijm) op basis van dun desemdeeg... op hoge temp snel gebakken. Raapstelen zijn echt super! Perfecte lunch (of diner), met mediterrane salade erbij.
Maar toch een heel ander verhaal dan die waardeloze koolhydraat US pizza's als diner iedere dag die je in die Hollywood films ziet... en blijkbaar vrij normaal daar... (en ook op mijn werk maakte ik dat mee met collega's, die pizza's lieten bezorgen)
En lasagna... met pure 750 ml tomaten pasata als binding, kaas en ruim kruiden erbij... vega of vleesgehakt (of zelfs gistvlokken als vegan kaasvervanger), bechamelsaus... (fijn gehakte spinazie) ook met mediterrane salade met olijven, balsamico etc... Toppunt van genot.... en gezondheid...
Die Honig of Knor ('wereldgerecht') lasagne? De Italiaan zou die in de prullenbak kieperen.
Maar dat gaat intussen misschien ver van deze draad? Of eigenlijk juist niet? (met die inhoudsloze aandachtspunten van dit soort waardeloze studies)
ps echte desem moet je idd echt naar zoeken... veel desem is nep! Alleen de gespecialiseerde (meestal biologische) bakker kan je daaraan helpen.
(maar echt niet zo moeilijk om zelf klaar te maken.... als je eenmaal die draad te pakken hebt... zie ook mijn vriendin Ineke Berentschot - mede bakker in de eerste officiële biologische desembakkerij in Nederland hierover in haar boeken hierover en op haar site 'wie bakt mee?')
Desem is zo een wereld van verschil!!!! Ook bij tarwe/ gluten intoleranties/ darmproblemen....
Net zoals zoveel fermentatieproducten - zo normaal in de Japanse en Koreaanse cuisine... al helemaal bij soja (dat normaal 10x zo veel fytinezuur bevat als tarwe!!!)
#18 Frank,
Die enkele keer dat we eens bij een Italiaan eten kies ik veelal, zeer bewust, voor pizza.
De bakker waar mijn echtgenoot zijn brood koopt heeft sinds enige tijd ook desembrood, maar na 1 keer proeven heeft hij dat toen toch niet gekocht.
De bakker blijkt gebruik te maken van zo'n kant-en-klare starter en het smaakte mijn echtgenoot simpelweg niet.