De Dorpsstraat van ‘GezondDorp’ Leende stond vol kraampjes. Je kon proeven, koken, quizzen, praten en luisteren. Alles ging over gezond eten, gezond leven en beter slapen. In het GezondDorp draait het om een gezonde leefstijl binnen de gemeenschap als geheel. Op initiatief van huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk baseren Leendenaren die gezonde leefstijl op het low carb high fat-dieet (LCHF).

De LCHF Belevingsmarkt wil het gemeenschapsgevoel versterken. Dat lukt heel aardig. “Ik doe mee, omdat mijn buurman ook meedoet. Hij is veel afgevallen”, is het veelgehoorde argument van Leendenaren. De zin in gezond eten verspreidt zich als een olievlek over het dorp en tot ver daarbuiten. Bewoners beginnen wandel-, kook- en receptclubjes. Naast andere Brabanders kwamen Friezen, Groningers, Belgen en Duitsers ervaringen uitwisselen over hun geliefde dieet. Voor een buitenstaander doet LCHF onwillekeurig denken aan een levensovertuiging.

Betrek bijvoorbeeld ook ondernemers erbij. Een eetpatroon met minder koolhydraten is vooral voor de bakker een bedreiging
Eén enthousiaste danser
Maar hoe krijg je je dorpsgenoten nou zover? Volgens mede-initiatiefnemer Van Kuijk heb je voor het ontstaan van deze – en eigenlijk elke – beweging een leider nodig, iemand die zijn nek uitsteekt. “Dat is nodig”, vertelt hij, omdat “het LCHF-dieet controversieel is, zeker in relatie tot de Schijf van Vijf.”

De eerste volger is cruciaal. “Ook die steekt zijn nek uit en laat tegelijk zien dat volgen niet zo moeilijk is.” Van Kuijk ondersteunt zijn verhaal met een filmpje over inspirerend voorbeeldgedrag dat een aantal jaren geleden viraal ging: ‘Leadership Lessons from a Dancing Guy’. Eén enthousiaste danser verzamelt binnen enkele minuten een al even enthousiaste groep om zich heen. “Van den Hurk en ik zijn de eerste twee, de Leendenaren zijn de andere enthousiaste dansers”, zegt Van Kuijk met een lach. “Leende is een hechte en kleine gemeenschap van 4500 inwoners. Dat helpt zeker mee.”



Van Kuijk adviseert niet alleen een aanstekelijk voorbeeld te geven, maar ook iedereen uit te nodigen om mee te dansen. “Betrek bijvoorbeeld ook ondernemers erbij", zegt hij. “Een eetpatroon met minder koolhydraten is vooral voor de bakker een bedreiging. We hebben hem vanaf het begin betrokken en hem recepten aangereikt. Hij heeft die kans gepakt en heeft nu een groot assortiment aan goedlopende koolhydraatarme producten.”

Bij de mannen is de buikomvang iets toegenomen. Zij konden de biertjes op het terras niet weerstaan
Stabilisatie
Ruim een jaar verder voelt Leende zich fitter. Succesverhalen vliegen je om de oren. Eén van de organisatoren van de markt is 17 kilo afgevallen en hoeft zijn 5 medicijnen niet meer te slikken. Een koppel viel samen bijna 40 kilo af. Twee diabetespatiënten hoeven niet meer te spuiten.

Toch laten de gemiddelde cijfers beduidend minder succes zien. Een groep van 250 inwoners van Leende laat zich regelmatig meten en wegen. “We zagen de eerste drie maanden een gewichtsverlies en een vermindering van de buikomvang. Je ziet dat het nu wat stabiliseert. Bij de mannen is de buikomvang iets toegenomen. Zij konden de biertjes op het terras niet weerstaan”, grapt Van Kuijk. Hij geeft toe “dat het beter kan. Niet iedereen die zich laat meten, doet even enthousiast mee.” De werkelijkheid in Leende blijkt weerbarstiger dan de beelden van het dansfilmpje suggereren.
Dit artikel afdrukken