Een oplossing veel isothiocyanaten langdurig in het bloed te laten circuleren zou kunnen zijn om speciale koolsoorten te kweken en deze kort te koken. Koolsoorten bevatten unieke bio-actieve stoffen, glucosinolaten, die bij het kauwen in de mond en later in de darm worden omgezet in isothiocyanaten. Dit zijn de stoffen uit kool met een positief effect op de gezondheid.
Voor dit onderzoek heeft Martijn Vermeulen twee studies gedaan. De eerste studie is uitgevoerd met drie proefpersonen die 19 verschillende soorten koolsoorten aten.
De onderzochte koolsoorten waren naast de bekende koolsoorten zoals spruiten, witte kool, boerenkool en broccoli, ook rucola, tuinkers, mosterd en radijs. Van deze proefpersonen is de urine geanalyseerd op voor dit onderzoek relevante stoffen. In de tweede studie aten acht proefpersonen broccoli, deze proefpersonen gaven bloed en urine. In de urine en in het bloed werden indicatoren geanalyseerd die een maat zijn voor de hoeveelheid opgenomen isothiocyanaten. Beide studies bevestigen dat kort gekookte koolsoorten langduriger gezonde stoffen in het lichaam opleveren. Isothiocyanaten induceren bijvoorbeeld enzymen die zorgen dat giftige stoffen sneller het lichaam verlaten en hebben op deze manier een gezonde werking.
Op deze studies promoveerde Martijn Vermeulen vrijdag 13 februari aan de Wageningen Universiteit, bron persbericht TNO
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Deze promovendus - let op, het persbericht komt van TNO en niet van de universiteit - werkt dus voor een toegepast onderzoeksinstituut. Dus je mag aannemen dat de resultaten wel degelijk voor gebruik bestemd zijn.
Kort koken, vooral bonen, kool en ajuin. En dan allen samen heel de dag scheten laten. Wat een goedgehumeurde werksfeer wacht ons ...
Lol!
Gelukkig zijn er jaarlijks honderdduizenden promoties (wereldwijd dan, he) over volkomen onzin-onderzoeken.
Promovendus blij, onderzoek in de la en niemand die er nog om maalt.
Dit lijkt me er wel zo eentje van....
Je moet er toch niet aan denken dat allerlei food-niches dit weer zouden gaan ge-mis-bruiken om speciale (mega-dure) kolen te gaan kweken die ons echt niks extra opleveren???
Gewoon gewone kool eten lijkt me, en verder lekker gevarieerd en komt wel goed (of niet, maar dan ligt dat toch echt niet aan de kool of de isothiocyanaten)
sanne
WoutervdL ben jij aan het solliciteren, daar in Utrecht ;-).
Maar waarschijnlijk alleen verkrijgbaar in de versie "light"??