Kritiek op voedselveilige of gezonde adviezen in kookboeken is niets nieuws. Rens Kroes kreeg op haar kop voor haar giftige en vitamines afvoerende kleidrankje. The Green Happiness kreeg te maken met een storm aan kritiek over ongezond veganisme.

Kookprogramma’s zouden onnadenkend met voedselveiligheid omgaan. Uit een studie door North Carolina State University blijkt dit ook te gelden voor kookboeken. Uit de studie blijkt zelfs dat bestsellers maar bar weinig voedselveiligheidsadvies bieden. Het advies dat wel te vinden is, klopt niet altijd en blijkt zelden gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen.

Kooktijd meest onbetrouwbaar
Hoewel kookboeken niet gezien worden als belangrijke bron voor voedselveiligheidsinformatie, leren ze geïnteresseerde lezers wel hoe ze moeten koken. Juist daarom startten onderzoeker Ben Chapman en zijn team een studie naar de opvoedkundige kwaliteiten van kookboeken op het gebied van voedselveiligheid.

Van de 1.497 recepten noemden slechts 123 recepten de temperatuur tot waaraan het gerecht verhit moest worden. In 34 daarvan was de temperatuur niet hoog genoeg om ziekteverwekkers te doden
Voor de studie bekeek Chapman 1.497 recepten afkomstig uit 29 verschillende kookboeken die op de Food and Diet Bestsellers list van The New York Times hebben gestaan. De onderzoekers waren gespitst op advies over het bereiden van vlees, gevogelte, vis, schaaldieren en eieren. Van de 1.497 recepten noemden slechts 123 recepten de temperatuur tot waaraan het gerecht verhit moest worden. In 34 daarvan was de temperatuur niet hoog genoeg om ziekteverwekkers te doden. Daarnaast gaven bijna alle (99,7%) van de boeken de lezers onbetrouwbare indicatoren over wanneer een gerecht gaar is.

De meest voorkomende fout was kooktijd (44%). Volgens hoofdauteur Katrina Levine is deze indicator onbetrouwbaar omdat de kooktijd afhangt van vele factoren, waaronder de dikte van het vlees of de temperatuur ervan voordat het in de oven ging. Daarnaast noemden veel kookboeken de kleur of textuur van vlees als indicator of gebruikten ze vage tekst als “kook tot het gaar is”. De conclusie is even simpel als onthutsend: ondanks alle aandacht voor zelf koken, blijken kookboeken slechte elementaire voedselveiligheidsadviezen te geven.

Zo kan het ook
Een boek, dat overigens geen deel uit maakt van de studie, dat zich wel bezig houdt met informeren over voedselveiligheid is The Rotten Food Cookbook. Met recepten als “Oysters KilledPatrick”, “Beef FindaLoo” en “Shepherd’s Die With E.ColiFlower Mash” probeert dit boek de lezer op een grappige manier bewust te maken van voedselveiligheid. Jammer genoeg is geen van de recepten uit dit boek geschikt voor consumptie.

Dit artikel afdrukken