Bij de grote supermarktketens liggen kooieieren al 12 jaar niet meer in het schap, maar tot ongenoegen van Wakker Dier zijn deze eieren afkomstig van kippen die hun leven in kooien slijten in buurtsupers nog courant.

Dierenleed
Retail-onderzoeksbureau Roamler onderzocht in opdracht van Wakker Dier 100 buurtsupers. Het scharrelei lag het vaakst in het schap, 72 buurtsupers boden scharreleieren aan. Daarna volgde het kooiei met 31 winkels. De diervriendelijkere vrije-uitloop- en biologische eieren lagen veel minder vaak in de schappen. Slechts bij zeven buurtsupermarkten was één van deze varianten te vinden. "Enkel om een paar centen te besparen wordt er nog zoveel dierenleed verkocht", zegt Wakker Dier.

aantal supermarkten waar de eiersoorten zijn gevonden


Informatie over het leven van de kip was ver te zoeken, zowel op de verpakking als rond het schap. Dat maakt het voor de consument onduidelijk dat ze kooieieren kopen, schrijft Wakker Dier. Daarom legt de dierwelzijns NGO het nog eens uit: "Laat je niet misleiden door verpakkingen en controleer de ei-code. Vermijd kooi-eieren, die zijn voorzien van een code beginnend met een 3 en kies voor een diervriendelijker alternatief, zoals biologische eieren met ei-code 0."

Fraude
Het onderzoeksbureau vond in drie gevallen fraude. Tweemaal waren kooieieren verpakt in een doos waarop stond dat het scharreleieren waren. Bij één buurtsupermarkt werden kippeneieren gevonden zonder ei-code, iets dat in Europa streng verboden is. Hiervoor diende Wakker Dier een klacht in bij de NVWA.

Dit artikel afdrukken