Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Koning van het Grasland, een toneelstuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop.

Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. in Friesland is de voorstelling tweetalig (Fries en Nederlands), in Noord- en Zuid-Holland, Brabant, Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen is de voorstelling volledig Nederlandstalig.

Koning van het Grasland is een idee van David Lelieveld (Pier21) en wordt gemaakt door het artistieke team dat eerder de voorstelling Mansholt maakte. De productie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het burgerinitiatief Kening fan è Greide.

Data
22 mei t/m 24 mei: Goutum/Leeuwarden, Dairy Campus
29 mei t/m 2 juni: Babyloniënbroek, Boerderij familie Straver
6 juni t/m 10 juni: Stompetoren Festival de Karavaan, Melkveehouderij familie Koning
20 t/m 24 juni: Strijen, Biologische boerderij Landzicht
27 juni t/m 1 juli: Diepenheim, Erve Keuzekamp, landgoed Nijenhuis
4 t/m 8 juli: Diepenheim, Erve Keuzekamp, landgoed Nijenhuis
10 t/m 14 juli: Westbroek, Boerderij de Bonte Parels
18 juli t/m 22 juli: Schokland, Museum Schokland
25 juli t/m 29 juli: Zeewolde, Boerderij familie Heinsbroek

Kijk voor meer informatie en de doorverwijzing naar de lokale ticketverkoop op de website.
Dit artikel afdrukken