De onderzoekers bestudeerden onder meer het genoom van de overblijvende planten per veldje, de totale hoeveelheid genetisch materiaal van de planten. De plantensoort met het grootste genoom had ruim 39 keer zoveel DNA als die met het kleinste genoom. Het bleek dat op de ‘konijnenveldjes’ de biomassa aan planten met weinig DNA het grootst was. Op de veldjes met de insecten en slakken was de biomassa van planten met veel DNA het grootst.
De onderzoekers opperen drie mogelijke verklaringen: de konijnen eten bij voorkeur 'DNA-rijke' planten (door hun DNA-dichtheid hebben deze planten een hogere voedingswaarde), 'DNA-arme' planten herstellen sneller van konijnenvraat en groeien harder of 'DNA-arme' planten verliezen minder energie aan hun verdedigingsmechanisme bij konijnen dan bij insecten of slakken en kunnen daardoor meer energie besteden aan groei.
De onderzoekers denken dat hun resultaten kunnen helpen te voorspellen hoe planten reageren op ecologische veranderingen die veroorzaakt worden door klimaatverandering of verschuivingen in landgebruik.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gedachte experiment.
Omnivoor (wij Homo Sapiens) heeft voorkeur voor een nog groter DNA bommetje.
Van welk veldje moeten wij gaan eten?
En wat is de voedingswaarde van DNA?