Nederland is de op-één-na grootste importeur van avocado's ter wereld, schrijft NRCQ. Die eten we overigens niet allemaal zelf op. Een groot deel is bestemd voor de doorvoer, met name naar Frankrijk, Duitsland en Zweden. De invoer is sinds 2006 verdriedubbeld tot ruim 143.000 ton. Daarvan eten we zelf zo'n 20.000 ton.

Google laat stijgende populariteit zien
De avocado staat inmiddels op de elfde plaats van meest gegeten importvruchten, met een aandeel van 6,3%. In 2006 was dat nog 3%. Die stijgende populariteit vind je, opvallend genoeg, ook terug in ons internetzoekgedrag. Sinds 2004 zijn we aanmerkelijk vaker op 'avocado' gaan Googelen, zo laat een grafiek op NRCQ zien.

VS: dreigende schaarste
Ook wereldwijd wordt de avocado steeds populairder. Sinds 1993 is de consumptie van de vette vruchten verdubbeld. De VS is de grootste avocado-liefhebber. Niet alleen produceert dat land een grote hoeveelheid avocado's, ook importeert het er erg veel, met name uit Mexico.

En daar wringt ook meteen de schoen. De Amerikaanse media vrezen een dreigende avocado-schaarste. Dat komt enerzijds door de droogte in Californië, het grootste productiegebied voor avocado's, en anderzijds door problemen met kartels en ook droogte in Mexico.

Voor de Nederlandse avocado-aficionado's spelen deze problemen niet of nauwelijks. Wij halen driekwart van onze avocado's uit Peru, Chili, Zuid-Afrika en Israël.
Dit artikel afdrukken