De Australische dokter George Fielding is een van de pioniers op het gebied van bariatrische chirurgie (maagbandjes, maagverkleiningen) in Australië. Ondanks het feit dat hij een van de toppers in zijn vak was, werd hij regelmatig door zijn patiënten niet serieus genomen. Hij woog namelijk 150 kilo. Nieuwe patiënten kwamen na het eerste consult niet meer terug, omdat ze niet geloofden dat iemand met zijn gewicht iets zou kunnen betekenen in zijn eigen specialisme.

Dr. Fielding, die 13 jaar geleden een maagband heeft laten plaatsen en inmiddels 95 kilo weegt, kan zich dan ook helemaal herkennen in de resultaten van een onderzoek dat recent gepubliceerd werd in The International Journal of Obesity. Dit onderzoek bewees dat patiënten stiekem - en zelfs openlijk - neerkijken op te zware dokters. Zoals obese mensen een stigma opgedrukt krijgen in allerlei professionele en persoonlijke situaties, worden dokters met overgewicht als minder geloofwaardig gezien en volgen patiënten minder goed hun advies op.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van dr. Rebecca M. Puhl van het Rudd Center for Food Policy & Obesity van Yale University en wordt door Jan Hoffman aangehaald in The New York Times. De onderzoekers lieten 358 proefpersonen een online vragenlijst invullen over drie hypothetische artsen. Ze moesten een arts kiezen en aangeven of ze deze dokter als behandelaar zouden kiezen, zijn advies over bewegen en afvallen zouden opvolgen en of ze deze arts als geloofwaardig en betrouwbaar beoordeelden. Het enige verschil tussen de hypothetische artsen - zelfs het enige onderscheidende kenmerk tussen de verder sexe-neutrale cases - was of de dokter een 'normaal gewicht' of 'overgewicht' had of 'obees' was. Ook moesten de proefpersonen de zogenaamde 'fat phobia' scorelijst invullen; waaruit blijkt hoe de respondent obesitas percipieert. Typische voorbeelden van woordparen uit de lijst: lui - nijver, goede zelfcontrole - geen zelfcontrole, aantrekkelijk - niet aantrekkelijk.

Uit het onderzoek bleek dat degenen die de vragenlijst over de te zware of obese arts invulden veel vaker van behandelaar zouden veranderen dan degenen die een dokter met een normaal gewicht kregen toegewezen. Dit was onafhankelijk van hun eigen gewicht. Op een schaal van 1 tot 5 scoorde het patiëntenvertrouwen in een arts met een normaal gewicht 4.0, bij een arts met overgewicht was dat 3.4 en bij een obese arts 3.3. Hoe hoger de 'fat phobia' score, des te meer vertrouwen de patiënten plaatsten in een arts met een normaal gewicht.

Het is zo normaal en sociaal geaccepteerd om met een scheef oog naar te dikke mensen te kijken, dat zelfs hoogopgeleide en gespecialiseerde medici niet ongestigmatiseerd door hun leven kunnen gaan. Een gesprek over de gezondheid van de patiënt kan hierdoor ernstig ondermijnd worden. Patiënten vinden blijkbaar dat voor artsten een hogere standaad geldt: "Een zorgprofessional hoort geen gewichtsproblement te hebben", zegt onderzoeksleider Rebecca Puhl.

Fotocredits: Life Mental Health
Dit artikel afdrukken