Volgens onderzoeker Geert Groot Bruinderink (Alterra) is de eventuele vestiging van wolven in Nederland niet te voorkomen omdat de wolf beschermd is en er daarom ruimte voor het dier moet worden gemaakt.

Dat zegt hij in Trouw, nadat deze week duidelijk werd dat de wolf die bij Luttelgeest dood werd gevonden op eigen kracht naar Nederland is gekomen. Groot Bruinderinks organisatie heeft de opdracht per 1 november een plan op te leveren om Nederland in zo groot mogelijke harmonie.met het dier te laten leven

Volgens deskundigen heeft het dier een geurspoor achtergelaten. Naar verwachting zullen andere wolven dat kunnen volgen. Het zal evenwel nog minstens 5 jaar duren voor zich een roedel in Nederland heeft gevestigd.
De gemeente Noord-Oostpolder reageert nog wat onwennig: "We zijn als gemeente verheugd dat de wolf de ruimte en natuur in Noordoostpolder beschouwt als natuurlijk leefgebied. Maar het is ook niet ongevaarlijk."
Boerenorganisaties keren zich tegen de komst van de wolf die vrij spel zal hebben bij het aanvallen van hun weidedieren. Met name schapenhouders vrezen de wolf en de schade en angst die het grote roofdier in hun kuddes zal kunnen aanrichten.
Dit artikel afdrukken