Een commercial voor gekoelde melk van de Australische zuivelaar Devondale is racistisch bevonden door de Australische equivalent van onze Reclame Code Commissie, het Advertising Standards Bureau (ASB). Dat meldt Australian Food News.

Handelspartner Azië
Devondale maakte, naast een lange spot met kaukasische in kantoorkleding getooide 'boeren' ook een paar korte versies. Het afgekeurde spotje van 15 seconden focust op een Aziatische 'kantoorboer'. Hij bakt bar weinig van het werk op de boerderij en maakt er een puinhoop van. Tot slot concludeert het filmpje, met een stoere, het hoofd schuddende Australische boer, dat je maar beter voor echt Australische boerenmelk kunt kiezen. Die is bovendien 'proudly Australian owned' door de boeren zelf, zonder (buitenlandse) investeerders dus.

De ASB oordeelde de commercial 'zeer racistisch en minachtend' in de richting van Aziaten omdat de montage zodanig was dat het accent op de onhandigheid van de Aziatische 'kantoorboer' kwam te liggen. Murray Goulburn, de eigenaar van het merk Devondale van de Australische Co-op, zei dat hij het ordeel en de klacht 'heel serieus' neemt, maar dat zijn commercial alle 'pakken', ongeacht hun etniciteit als 'even ongeschikt' voorstelt. Boeren is een vak. Dat wil hij uitstralen. Het filmpje is inmiddels van de buis, omdat het uitzendschema lang genoeg heeft gedraaid.

Oordelen van Reclame Code Commissie geven zo goed mogelijk de geldende moraal en beoordelingskader in een land weer. Azië is voor Australië een belangrijker handelspartner dan Westerse landen. Met je zakenpartners ga je netjes om en je beschadigt hun gevoelens niet.

Oordeel zelf wat je van de komische commercial (de lange versie) vindt:Fotocredits: Devondale
Dit artikel afdrukken