De bereikte resultaten zijn 'groot en klein', vertelden verschillende AH-topmanagers. Zo telt het broodschap 380 producten, waarvan er 20 UTZ-gecertificeerde cacao bevatten. 101 producten zijn met scharreleieren bereid. 15 varkensvleesproducten hebben minimaal één Beter Leven-ster.
Hoe verder?
Uiteraard leidt dit soort positieve verhalen tot de vraag waarom het dan met de rest nog niet gelukt is. Dat kan een kwestie zijn van tijd, van nieuwe afspraken maken met bestaande leveranciers of het zoeken van nieuwe leveranciers. Bovendien is soms niet duidelijk wat duurzaam is. Dat blijkt zelfs geen sinecure. AH-directeur vers, Marit van Egmond, zegt dat zo: "De uitdagingen voor deze producten zijn vaak geen single issues. Geef je een kip meer ruimte om buiten te scharrelen, dan is het maar de vraag of we wel zuinig met het land omgaan.”
AH zegt met zoveel woorden dat het lastig is om vast te stellen omdat er vele geluiden in de samenleving rondgaan. Daarom zet Kolk in op samenwerking met NGO's. Samen weet je meer, zegt hij.
Milieudefensie en duurzaam voer
Toch zal dat lastig blijven zolang bijvoorbeeld het WWF in Nederland beweert dat de kip die minder land gebruikt minder goed is dan de kip die veel land gebruikt. Het internationale WNF vindt dat precies omgekeerd. Dat is geen gemakkelijke positie. De consument moet zijn vertrouwen in voedsel en verduurzaming niet verliezen door steeds onder vuur liggende verhalen, zegt een certificeerder.
En toch zal dat gebeuren. Neem nu veevoer. Volgens Milieudefensie is het alleen echt duurzaam als het uit Europa komt. Dat betekent dat nagenoeg alle vlees, zuivel en eieren alweer onduurzaam moet heten, hoewel Solidaridad en Natuur&Milieu er een andere visie op na houden.
Niet met NGO's maar met klanten
Daar sta je dan als AH. Kennelijk is het een kwestie van smaak en wereldbeelden. Misschien is het daarom maar beter om gewoon samen met klanten te bepalen wat het duurzaam is. Zou Wouter Kolk daarop durven inzetten met zijn 'doe het samen'? Hij kan ze immers gewoon in zijn dilemma's laten delen en hen medeverantwoordelijkheid geven bij het doorhakken van knopen. Dat zou weleens eens heel heilzaam kunnen zijn en een einde maken aan het 'gedoe' over wat wel of niet duurzaam is.
Fotocredits: Franklin Heijnen
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Helaas is Ahold ook in de VS nog bepaald geen voorloper qua "fairness".
Weet iemand of Ahold ook een "Ahold Responsible Supplier Report" presenteert. Met daarin omschreven hoe men omgaat met eerlijke duurzame betalingen naar de boer toe? En dan liefst de Nederlandse boer.
Recent werd op Foodlog nog verklaard dat biologisch boeren niet rendabel is. Dit bleek uit een artikel waarin Franse biologische boeren aankaartte niet zonder subsidie te kunnen. Veel boeren willen wel duurzamer (of biologisch), maar er moet ook wat verdiend worden.
Gisteren zat ik met een grote toeleverancier van Albert Heijn aan tafel, en die wilde graag duurzamer gaan teler. Echter zijn probleem was dat Albert Heijn op dit moment op prijs inkoopt, aldus de groenteteler.
Op NRCQ zegt H&M samen te werken met NGO's omdat die hen 'scherp houden en veel kennis hebben'. Ik wil niet lullig doen, maar ik weet teveel. Het is niet waar. Duurzaamheid wordt een gedrocht dat ons wordt opgedrongen en geen betekenis krijgt onder mensen, terwijl juist daar behoefte aan is. Hier worden emmers met kansen weggegooid!