Afgelopen november zei Eurocommissaris Frans Timmermans nog tegen het Europees Parlement dat zijn kleinzoon Kees zou moeten vechten om water en voedsel als de EU haar klimaatopgave niet op korte termijn serieus neemt. Op BBC Radio 4 zei hij afgelopen donderdag dat de vrije wereld desnoods kolen mag gaan stoken om Poetins olie- en gaskas leeg te maken. Doen we dat, dan kan Poetin zijn oorlog om Oekraïne en zijn lange neus naar de rest van de vrije wereld niet makkelijk volhouden.

Enkele dagen geleden vond twee derde van de Nederlanders die meededen aan een enquête van 1Vandaag al dat de gasvelden in Groningen weer open mogen in de strijd tegen Poetin en tegen hun snel leegstromende huishoudbudget. Inmiddels blijken ook de Groningers zelf er geen probleem meer mee te hebben.

Het Poolse Instytut Jagielloński rekende uit hoeveel Poetins Rusland aan de sterk gestegen gasprijzen verdient. Tussen begin januari en gisteren verdriedubbelden zijn inkomsten ruimschoots en kreeg hij 247% extra gasinkomsten in kas. Die gunnen we hem niet.

Zelfs in Zaltbommel wordt inmiddels de winning van gas niet meer voor onmogelijk gehouden, meldt de Gelderlander.

Reageer
  • Deel
Druk af