Een eeuw geleden verbouwde iedere lokale Indiase gemeenschap nog zijn eigen inheemse rijstvariëteiten. Sinds de Groene Revolutie in 1960 zijn duizenden binnenlandse rijstsoorten verdrongen door slechts enkele commercieel interessante rijstsoorten, zoals de Basmati-rijst. Aan die verandering in de teelt liggen economische en landbouwtechnische redenen ten grondslag. Die hebben tot gevolg dat de vroeger wijdverspreide kennis over de inheemse rijstsoorten in India is verdwenen.

Het Edible Archives Project (EAP) is een culinair project dat deze ‘vergeten’ traditionele rijstsoorten uit India weer op de kaart wil zetten voor een breder publiek. Het project is in het leven geroepen door vier Indiase koks.

De vier vrouwen begonnen hun project met een rondreis door heel India om wat nog rest aan oorspronkelijke rijstvariëteiten te herontdekken. Ze verdiepten zich in smaak, textuur, kleur, voedingswaarde, culturele of religieuze belangen en traditionele kennis en kooktechnieken van de rijstsoorten.

Inmiddels heeft EAP in India al verschillende steden aangedaan om te demonstreren hoe je de ‘vergeten’ rijstsoorten kunt combineren met groente (en vlees). De EAP-koks zijn van plan om in juni naar Parijs te komen, schrijft The Salt zonder nadere precisering.

Dit artikel afdrukken