Bereiding: schil de aardappelen (of niet) en snij ze in grove stukken (of niet). Daarna goed wassen met koud water. Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 20 minuten, of tot een vork er gemakkelijk inglijdt). Giet de aardappelen af. Gemakkelijk toch? Of niet?
Het fenomeen bestaat: een man die nog nooit een aardappel heeft gekookt. Voor zulke mannen bieden zorginstellingen in Oosterhout (Noord-Brabant) kookcursussen aan, meldt het AD. De cursus begint bij niveau 0 en de deelnemers leren verantwoord, goedkoop en lekker te koken. Voor weduwenaars, truckers of gewoon getrouwde mannen van wie de partner niet elke dag kookt.
Kookcursussen zoals in Oosterhout vergroten de zelfredzaamheid van alleenstaanden, ouderen en patiënten. Hierdoor kunnen ze beter voor zichzelf zorgen en zijn ze bijvoorbeeld minder geneigd bij een zorginstelling aan te kloppen.
Al langer is bekend dat zelf koken gezonder is en minder kans geeft op obesitas en diabetes type 2. Het leren koken is vaak nog een obstakel, volgens het blog van Harvard Medical School. In de Verenigde Staten wordt nog geen 60% van de maaltijden thuis gekookt, schreef The Washington Post vorig jaar. Zo erg is het in Nederland (nog) niet gesteld, hoewel het aantal Nederlandse jongeren onder de 35 dat buiten de deur eet toeneemt. Ongeveer 30% eet 1 keer per week bij een restaurant of eetcafé. Van de 50-plussers is dit 10%.
Ben of ken jij het aardappel-groentje? De kok die geen komkommer van een courgette kan onderscheiden? Vertel je verhaal!
Dit artikel afdrukken
Kookcursussen zoals in Oosterhout vergroten de zelfredzaamheid van alleenstaanden, ouderen en patiënten. Hierdoor kunnen ze beter voor zichzelf zorgen en zijn ze bijvoorbeeld minder geneigd bij een zorginstelling aan te kloppen.
Al langer is bekend dat zelf koken gezonder is en minder kans geeft op obesitas en diabetes type 2. Het leren koken is vaak nog een obstakel, volgens het blog van Harvard Medical School. In de Verenigde Staten wordt nog geen 60% van de maaltijden thuis gekookt, schreef The Washington Post vorig jaar. Zo erg is het in Nederland (nog) niet gesteld, hoewel het aantal Nederlandse jongeren onder de 35 dat buiten de deur eet toeneemt. Ongeveer 30% eet 1 keer per week bij een restaurant of eetcafé. Van de 50-plussers is dit 10%.
Ben of ken jij het aardappel-groentje? De kok die geen komkommer van een courgette kan onderscheiden? Vertel je verhaal!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Theo #1, en over een maand of vijf wordt weer gestunt met 2 kilo met de hand geplukte, geverfde sinaasappels voor 1,99, helemaal vanuit Zuid-Europa hierheen gebracht vanuit een streek waar nog meer waterschaarste is dan bij ons.
Tijd om ook aardappels met de hand te gaan rooien☺ :)
Ik liet dit weekend aan mijn vader de eerste komkommer zien op mijn komkommerplantje. "Kijk Pap, mooie komkommer he?" Pap:"Oh, ik dacht dat het een courgette was."
Een gevonden dus, erg dicht bij huis.
#1 Theo. Dan doe je toch echt iets verkeerd. Ik betaal nooit meer dan ongeveer 50 cent per kilo. Ook voor biologische nieuwe aardappelen, diverse varianten. Je moet dan natuurlijk niet het eerste de beste bij de super grijpen. Boerderijwinkels, marktplaats, daar moet je zoeken. Voor de grote gezinnen of grote aardappeleters kun je ook tegenwoordig nog een mud aardappelen krijgen. Dan praten we over prijzen onder de 25 cent per kilo. Het is even verder kijken dan je neus lang is, maar dan heb je ook wat. Trouwens, een paar pootaardappelen in een pot leveren zonder veel moeite ook een kilo of vijf op, voor een paar cent. Kan zelfs op een balkon.
Toen ik op kamers ging kreeg ik van 2 vriendinnen het Groot Margriet Kookboek.
Hierin werden de basistechnieken van het koken uitgelegd. Niets geen moeilijke recepten of zo, maar hoe kook ik aardappelen en groenten en hoe braad ik vlees?
En je moet het inderdaad wel zelf willen.
Koken moet je niet kunnen maar willen. Als je niet wilt zal je het ook nooit kunnen. Eerst willen koken, dant leer je pas of het makkelijk is.
Ik heb er eigenlijk nooit moeite mee gehad, hooguit een keer aan mijn moeder vragen hoe iets moest, maar verder gewoon zelf 'uitgevonden' en gewoon doen.
En leren hoe elke soort groente, fruit enz heet, gewoon in de winkel kijken bij de bordjes, mits het winkelpersoneel het goed gelegd heeft. Kijk ook bij Turkse winkels en lees de benamingen voor hun groente/fruit en zoek dat thuis op google op. Zo leerde ik dat Yeni dunya een Japanse mispel is. En zo leerde de turkse winkeldame dat het zo in onze taal heet en ik leerde van haar dat het 'nieuwe wereld' betekent.