Koffieproducenten en wetenschappers luiden de alarmklok in het Amerikaanse nieuwsmedium NPR over de koffieroest-epidemie in Zuid-Amerika.
Koffieroest wordt veroorzaakt door de schimmel Hemileia vastatrix die het blad van de koffieplant aantast en de onrijpe bessen laat verdrogen. De roest-epidemie woedt sinds 2012 en is volgens de Guatamalteekse koffieproducent en -exporteur Josué Morales de "grootste koffiecrisis van onze tijd." Een individuele boer kan 50 tot 80% van het gewas verliezen. Morales werkt samen met circa 1.300 koffieboeren.
Er bestaat geen behandeling tegen koffieroest. Vorige maand kondigde de internationale koffiekoepel World Coffee Research (WCR) aan dat genetische resistentie ook geen oplossing is om gewasverliezen afdoende tegen te gaan. Volgens geneticus Benoît Bertrand is het een kwestie van tijd voordat de schimmel zich aanpast aan de resistente genen. Dat heeft een eenvoudige consequentie: koffie zal duurder worden en de consumptie ervan zal navenant dalen.
NPR - Coffee Rust Threatens Latin American Crop; 150 Years Ago, It Wiped Out An Empire
Koffieroest wordt veroorzaakt door de schimmel Hemileia vastatrix die het blad van de koffieplant aantast en de onrijpe bessen laat verdrogen. De roest-epidemie woedt sinds 2012 en is volgens de Guatamalteekse koffieproducent en -exporteur Josué Morales de "grootste koffiecrisis van onze tijd." Een individuele boer kan 50 tot 80% van het gewas verliezen. Morales werkt samen met circa 1.300 koffieboeren.
Er bestaat geen behandeling tegen koffieroest. Vorige maand kondigde de internationale koffiekoepel World Coffee Research (WCR) aan dat genetische resistentie ook geen oplossing is om gewasverliezen afdoende tegen te gaan. Volgens geneticus Benoît Bertrand is het een kwestie van tijd voordat de schimmel zich aanpast aan de resistente genen. Dat heeft een eenvoudige consequentie: koffie zal duurder worden en de consumptie ervan zal navenant dalen.
Redactie,
Dit artikel is niet af lijkt mij, bijv. hoe heeft het zover kunnen komen?
- Een schimmelinfectie ontstaat niet zomaar is er bijv. in een eerder stadium gespoten met schimmelwerende of dodende middelen en zijn daardoor gunstige bodemschimmels gedecimeerd, of zijn er schimmelgevoeligere rassen gebruikt?
- bemesting is daar iets veranderd? Bijv. roest en schimmelinfecties (bij gras en mais dus waarom niet bij koffieplanten?) komen meer en hardnekkiger voor op percelen die niet goed bewerkt zijn en qua bemesting niet in orde zijn.
Schimmel gaan bestrijden met (chemische)middelen is uiteraard symtoombestrijding.
In het vorige bericht stond dat biologische telers geen middel hebben om deze schimmel te bestrijden, hierboven staat dat er helemaal geen behandeling bestaat.
Redactie, hoe zit dat nou?
Door klimaatsverandering. Ook de cacao-teelt wordt toenemend bedreigd door ziekten, maar dat is vooral een geld-probleem, (nog) niet het klimaat. Resistentie-veredeling kan voor cacao uitkomst bieden, voor de koffieroest niet zo.