Koffie drinken we uit kopjes, mokken, plastic of papieren bekertjes en, niet te vergeten, meeneembekers. Koffie ‘to go’ is inmiddels een wereldwijd fenomeen. Daar zit wel een keerzijde aan.

Alleen al in Amerika belanden jaarlijks meer dan 145 miljard wegwerp-koffiebekers in de prullenbak. Hoewel een deel van deze wegwerpbekers in de recyclebak eindigt, is hergebruik maar een paar keer mogelijk. De papiervezels worden bij elke recyclingscyclus korter en slapper en dus belandt de beker alsnog op de stortplaats. En de Amerikaanse stortplaatsen lopen al over.

De Amerikaanse startup Reduce. Reuse. Grow. bedacht daarom, samen met een van die overvolle stortplaatsen, de eerste plantbare koffiebeker.

Groeipapier
Ze zetten er een Kickstarter-project voor op. 'The world’s First Plantable Coffee Cup' is op zoek naar 10.000 dollar voor de eerste plantbare koffiebeker. De beker bestaat uit zogenaamd 'groeipapier', gemaakt van uitgerecyclde papiervezels. De beker bevat biologische inheemse wilde bloemzaden en is (gecertificeerd) composteerbaar. Volgens de makers is één beker in staat om jaarlijks een ton CO2 uit de atmosfeer te halen.

Het idee is om de bekers in speciale bakken te verzamelen, of ze door consumenten zelf te laten planten. Alles wat je hoeft te doen is de beker uit elkaar te halen en 5 minuten te laten weken in water. Daarna kun je hem planten. De beker wordt binnen 180 dagen biologisch afgebroken, waardoor een nutriëntrijke bodemlaag ontstaat waarin de in het groeipapier verwerkte bloemzaden kunnen groeien. Gooi je de beker toch per ongeluk bij het gewone afval? Geen probleem; de beker is alsnog binnen 200 dagen bio-afbreekbaar.

Lokale flora
De verpakking geeft aan waar de beker geplant kan worden. De mix van zaden is toegespitst op de locatie waar de beker verkocht wordt. Dus in Californische bekers zitten Californische wilde bloemzaden. In beginsel recycle je met de plantbare beker ook nog eens de houtvezels waar het allemaal mee begon. Elke beker bevat minstens 1 boomzaad.

De bekers kosten evenveel als standaard biologisch afbreekbare, recyclebare bekers.

Fotocredits: ’cuppy’ inhabitat
Dit artikel afdrukken