In Nederland brengt het AD het nieuws het bontst. De krant schrijft: "Al is er wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen die minstens [cursief DV] drie koppen koffie per dag drinken hebben 18 procent minder kans om te overlijden aan een aandoening dan niet koffiedrinkers. Vrouwen die dezelfde hoeveelheid koffie drinken profiteren iets minder: zij hebben 8 procent minder kans te overlijden aan een aandoening dan niet koffiedrinkers van hetzelfde geslacht. Een verschil tussen cafeïnevrije koffie en gewone koffie is er niet."

Wie de krant leest en op een terras zit, bestelt spontaan nog een derde kop, na de gebruikelijke twee en die paar glazen wijn teveel van gisteravond.

Ongezonde gewoonten zijn veel gevaarlijker dan koffie goed kan maken. Toch denkt de hele wereld nu dat zondigen kan dankzij een extra bakkie leut
Waar gaat het over? Een Amerikaanse en een Europese langjarige studie met grote aantallen deelenemers naar de sterfte en ziekten onder koffiedrinkers zijn deze week tegelijk gepubliceerd in Annals of Internal Medecine. Daaruit bleek dat koffiedrinkers wat minder sterfterisico hebben, ook mensen die ongezond leven. Waarom? Dat was en blijft volledig onbekend.

Allemaal speculatie
Onder de kop 'Drie koppen koffie per dag drinken vergroot de kans op een lang leven', legt professor Marianne Geleijnse (WUR) in de Volkskrant uit dat de bevindingen niet verrassen omdat uit de statistieken van epidemiologen al eerder was gebleken dat koffie geen negatieve en mogelijk eerder wat positieve gezondheidsgevolgen zou kunnen hebben. Dat kan liggen aan stofjes die erin zitten of, een heel andere speculatie, aan het feit dat koffiedrinkers minder gezoete of alcoholische dranken drinken. Het kan ook liggen aan genetische afwijkingen. Mensen die geen koffie drinken, zouden er wellicht om fysiologische redenen een afkeer van kunnen hebben. Diezelfde afkeer kan hun sterftekans licht vergroten. Maar dat is allemaal speculatie.

In The Guardian zegt een van de onderzoekers die meeschreef aan het Amerikaanse onderzoeksresultaat dat het publiek niet moet denken dat een extra kop koffie helpt tegen ongezonde gewoonten. Die zijn veel gevaarlijker dan koffie goed kan maken. Toch denkt de hele wereld nu dat zondigen kan dankzij een extra bakkie leut. Dankzij de krantenkoppen. Dat je koffie kunt drinken, is immers geen nieuws.

De studies werden gefinancierd vanuit fondsen voor kankeronderzoek en door de Europese Unie. Er zijn dus geen commerciële perspectieven aan verbonden, al zijn koffiebranders en koffieketens er ongetwijfeld blij mee. Het onderzoek leert overigens toch wel iets nieuws: je leeft niet langer van een caffeïnevrij leven.

Het bovenstaande onderzoek suggereert iets. Wat de waarde ervan is, blijft voorlopig onduidelijk. Waarom wordt het eigenlijk gedaan en is het zinvol om het voort te zetten? De fondsen zijn immers beperkt. Wat willen we echt weten en waarom? Hoe stel je dat vast? Om over dergelijke vragen na te denken ontwikkelde Foodlog met 15 wetenschappers (in- en outsiders) de cursus PHILOSOPHY OF NUTRITION. Voor iedereen die zich professioneel een oordeel moet vormen over voedingsonderzoek.
Dit artikel afdrukken