Een chemische verbinding in koffie kan het risico op diabetes type 2 verlagen, zegt diabetes.co.uk. Onderzoekers aan de Universiteit van Georgia deden onderzoek naar de stof chlorogeenzuur en vonden een aantal duidelijk positieve effecten.

Studie in muizen
Chlorogeenzuur is van nature aanwezig in koffie. Het zit ook in groenten en fruit zoals appels, peren, tomaten en bosbessen. De onderzoekers uit Georgia deden een experiment met muizen. Ze zetten de dieren op een vet dieet om gevoeligheid voor diabetes te creëren. De muizen kregen twee maal per week een dosis chlorogeenzuur of een controlestof geïnjecteerd gedurende 15 weken. Hoewel dikke muizen die de koffie-stof kregen niet afvielen, bleven ze wel beter op gewicht. Daarnaast ontwikkelden de muizen door de koffie-stof minder insulineresistentie en vetafzetting in de lever. Beide zijn voorstadia van diabetes type 2.

Ontstekingsremmende stoffen
Yongjie Ma, onderzoeker aan de universiteit van Georgia en hoofdauteur van de publicatie in Pharmaceutical Research verklaart de resultaten van het onderzoek: ‘’Veel aandoeningen gerelateerd aan overgewicht, zoals type 2 diabetes en cardiovasculaire ziekten, worden veroorzaakt door ontstekingen. Bij chlorogeenzuur zagen we een effect op een aantal genen, waardoor de stof ontstekingsremmende eigenschappen heeft.’’

Al eerder bleek uit onderzoek dat de consumptie van koffie het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten kan verlagen. Zo verscheen op Foodlog recent een artikel over de positieve effecten van cafeïnevrije koffie op de lever.

Niet zorgeloos
Voel je je als koffieleut nu bevrijd van zorgen? Helaas! Een ongezonde leefstijl kan niet worden gecompenseerd met wat koffie of een chlorogeenzuur-pil, aldus de onderzoekers, maar koffie helpt misschien een beetje bij het voorkomen van aandoeningen gerelateerd aan overgewicht.

Of koffie puur heilzaam is, blijft ook de vraag. Er zitten nog veel meer stofjes in.

Fotocredits:Dale Gillard
Dit artikel afdrukken