Heb je in de meeste koffiezaakjes nog een barista klaarstaan om je koffie te bereiden, in San Francisco kun je bij Cafe X terecht, waar een robotarm de koffie schenkt. Er zijn al 3 vestigingen van Cafe X, waaronder een straatversie. Je bestelt je koffie via een app en betaalt digitaal. Zodra je order binnen is, gaat de robotarm aan de slag om de cappuccino of andersoortige koffie te te zetten.

Robotarm
Binnen een minuut maakt de robotarm van Cafe X een kopje kwaliteitskoffie klaar. Het maken van een Cafe X koffiebar kost zo’n $50.000 per robotarm.

Je kunt als klant per robotarm op drie plekken aan de bar je koffie pakken. Het enige wat je daar nog voor hoeft te doen is een viercijferige pincode intoetsen. Een uitkomst voor mensen met haast en ideaal voor plekken waar veel mensen tegelijkertijd vers gezette koffie willen halen. Er zijn nog geen concrete plannen bekend om een koffiebar met robotarmen naar Nederland te halen.



Smart- en volautomatische koffiemachines
Een trend op de werkvloer is dat er steeds meer volautomatische koffiemachines op de markt komen. Het zijn inmiddels volwaardige computers geworden met LCD displays. De koffiemachines hebben de mogelijkheid voor beheer op afstand, automatisch voorraadbeheer en draadloze betaalmogelijkheden. In de toekomst zullen er steeds meer geavanceerde en onbemande volautomaten aanwezig zijn in de coffee corners op de werkvloer.

Bedrijven hebben weinig omkijken meer naar een volautomatische koffiemachines. De machine kan automatisch een monteur naar de locatie laten sturen op het moment dat er een storing in het systeem plaatsvindt. Ook regelt de machine op basis van gebruikt de frequentie van preventief onderhoud. Als de koffie in de machine bijna op is, wordt die automatisch besteld en geleverd op de betreffende bedrijfslocatie.

Slimme koffiemachines
De slimme koffiemachine is er een die meer dan alleen gewone koffie zet. De smart koffiemachine zet het gebruiksgemak voorop. Deze apparaten communiceren bijvoorbeeld met andere mobiele apparaten, zoals een smartphone of smartwatch. Je kunt met je smartphone op afstand een koffie klaarmaken. In de koffiemachine zit namelijk een Wi-Fi functie, waardoor het apparaat verbonden is met het internet.

Wakker worden wordt een stuk fijner met de zekerheid dat er beneden in de keuken al een kopje koffie op je te wachten staat. De slimme koffiemachine kan worden ingesteld op een vast tijdstip voor elke dag van de week of worden bediend met de smartphone.

Blockchain en koffie
Koffiemerk Token claimt de eerste volledig end-to-end blockchain koffie voor elkaar te hebben. Token gebruikt de blockchaintechnologie om koffiedrinkers te verbinden met de mensen die de koffiebonen telen en branden. De huidige koffieketen wordt volgens de initiatiefnemers van Token gedomineerd door een handvol grote spelers (Nestlé, JDE, Mondelez), die miljarden investeren in marketing, maar weinig tot niets in de boeren.

bitcoin blockchain

Token laat met het blockchain-systeem zien wie wat verdient in iedere stap van de keten, onnodige tussenschakels kunnen worden weggenomen. Om het tastbaar te maken voor consumenten heeft Token ieder zakje Token koffie voorzien van een token (munt). Iedere token is 50 eurocent waard.

Consumenten kunnen met hun 50 eurocent naar KrypC Technologies, het blockchainplatform, en zelf beslissen waarin ze hun geld investeren. Ze kunnen ervoor kiezen om zelf korting te nemen op de koffie, geld te investeren in het merk Token of in de boerenfamilies die hun koffie produceren investeren.

Koffiebezorging met een drone
IBM heeft ideeën om een slimme koffiedrone op de markt te brengen, die koffie of andere drankjes kan uitserveren op de werkvloer. Het apparaat is zelfs in staat om te signaleren of iemand behoefte heeft aan een cafeïneshot. Dit blijkt uit een 16 pagina's tellende aanvraag van IBM bij het US Patent Office. Het verzoek dateert al van eind december 2015, maar werd in augustus 2018 toegekend.

drone koffie

Er zitten allerlei slimme technologieën in de koffiedrone verwerkt, zoals biometrische technologie en camera’s. De koffiedrone zou daarmee in staat moeten zijn de gemoedstoestand van mensen te kunnen lezen. Hij zou zelfstandig kunnen beslissen om een dubbele espresso te bezorgen als iemand gaat knikkebollen. De slaperige ontvanger moet nog wel zelf de koffie uit de houder halen aan de onderkant van de drone.

Naast IBM zijn er nog andere bedrijven die zich begeven op de markt voor koffiedrones. In Dubai experimenteert de Britse koffieketen Costa al met de bezorging van warme drankjes per drone. Nog dichter bij huis bezorgt de Coffeecopter in het A-lab in Amsterdam als vliegende serveerster de koffie.
Fotocredits: 'Bitcoin', pixabay, 'Drone', pexels
Dit artikel afdrukken