image

Mensen krijgen te weinig vezels binnen in hun reguliere voeding. Van Amerikanen is bekend dat zij nauwelijks 40% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan vezels binnenkrijgen. Zuid-Amerikaanse onderzoekers hebben nu een oplossing ontdekt die bestaat uit het gebruik van onrijpe Mango, een vrucht die goedkoop te telen valt en naast een hoog niveau aan goede vezels bovendien een heel complex aan andere gezonde stoffen bevat.

Het voorstel behelst het meebakken van de mangovezel in brood en koekjes, zodat mensen het toch binnenkrijgen zonder vezelrijk bronvoedsel te hoeven eten. Uiteraard hebben we het hier m.n. over de Amerikaanse markt met het kleffige brood dat we hier kennen van de BigMac.

Ik heb al verschillende keren laten zien dat ik vermoed dat deze trend - het pimpen van bestaande 'foute' voeding - het zal winnen van 'beter eten'. Daar zijn 2 redenen voor. Het slaat het makkelijkst aan omdat mensen er hun gewoontes niet voor hoeven aan te passen. De andere reden is heel aards: het creëert werk. Je moet er als Nestlé, Danone, Sara Lee of Unilever toch niet aan denken dat mensen teruggaan naar het basisproduct. Daar valt niets aan te verdienen, zoals investement banks al beginnen te zien.

En dan is er ook nog een niet onbelangrijke derde reden, nl. het spiegelbeeld vanuit de consument van de ingewikkelde weg die de voedingsindustrie kiest om voeding eerst uit en dan weer aan te kleden (pimpen dus). Ik denk dat voedingsfabrikanten zich helemaal niet zoveel zorgen hoeven te maken: het publiek moet er niet aan denken zelf de handen vuil te maken (zo'n glibberige mango!) en spullen te eten die niet uit een makkelijke verpakking komen, lang in de kast kunnen staan en overal mee naar toe kunnen worden genomen om anytime, anywhere te kunnen worden gegeten.

Maar het blijft natuurlijk een ingewikkelde en dure manier om een mango of vezels binnen te krijgen! Grappig dat we toch klagen over de prijs van wat we dagelijks eten ;-)
Dit artikel afdrukken