
Mensen krijgen te weinig vezels binnen in hun reguliere voeding. Van Amerikanen is bekend dat zij nauwelijks 40% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan vezels binnenkrijgen. Zuid-Amerikaanse onderzoekers hebben nu een oplossing ontdekt die bestaat uit het gebruik van onrijpe Mango, een vrucht die goedkoop te telen valt en naast een hoog niveau aan goede vezels bovendien een heel complex aan andere gezonde stoffen bevat.
Het voorstel behelst het meebakken van de mangovezel in brood en koekjes, zodat mensen het toch binnenkrijgen zonder vezelrijk bronvoedsel te hoeven eten. Uiteraard hebben we het hier m.n. over de Amerikaanse markt met het kleffige brood dat we hier kennen van de BigMac.
Ik heb al verschillende keren laten zien dat ik vermoed dat deze trend - het pimpen van bestaande 'foute' voeding - het zal winnen van 'beter eten'. Daar zijn 2 redenen voor. Het slaat het makkelijkst aan omdat mensen er hun gewoontes niet voor hoeven aan te passen. De andere reden is heel aards: het creëert werk. Je moet er als Nestlé, Danone, Sara Lee of Unilever toch niet aan denken dat mensen teruggaan naar het basisproduct. Daar valt niets aan te verdienen, zoals investement banks al beginnen te zien.
En dan is er ook nog een niet onbelangrijke derde reden, nl. het spiegelbeeld vanuit de consument van de ingewikkelde weg die de voedingsindustrie kiest om voeding eerst uit en dan weer aan te kleden (pimpen dus). Ik denk dat voedingsfabrikanten zich helemaal niet zoveel zorgen hoeven te maken: het publiek moet er niet aan denken zelf de handen vuil te maken (zo'n glibberige mango!) en spullen te eten die niet uit een makkelijke verpakking komen, lang in de kast kunnen staan en overal mee naar toe kunnen worden genomen om anytime, anywhere te kunnen worden gegeten.
Maar het blijft natuurlijk een ingewikkelde en dure manier om een mango of vezels binnen te krijgen! Grappig dat we toch klagen over de prijs van wat we dagelijks eten ;-)
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tussen droom en daad .... Jacobus, dat hoop ik ook niet. Maar het is het meest realistische scenario en dan is het alweer wat beter dan helemaal ongezond.
In het kader van deze dentrant trof mij deze week Seidell's reserve bij de 'Ik kies bewust'-campagne. Dat is een stap in een betere richting, die dan toch maar de industrie zelf als eerste is ingezet. Tuurlijk: ook daar doet dat pijn. Maar toch.
Het is het welbekende symptoomdenken van het menselijk ras. In de reguliere geneeskunde zie je dit eveneens. In plaats van dat een oorzaak van ziekte wordt aangepakt, wordt juist de ziekte behandeld.
De voedingsindustrie doet [en wil qua inkomsten natuurlijk ook niet anders] ze inmiddels na. Het volk eet hoofdzakelijk niet gezond maar óngezond voedsel, om het volk tóch gezond te laten eten wordt ongezond voedsel "gezond" gemaakt. Althans in de beleving van de voedingsindustrie.
Ik hoop niet dat je gelijk krijgt Dick, dat de voedingsindustrie gaat "winnen". Waarschijnlijk krijg je echter wel gelijk.
Jacobus
Het verrassende is dat een mango bij AH nog veel duurder is. Daar zit de paradox: meer werk, toch minder kosten dan het onbewerkte product. Het oorspronkelijke product kost niet veel, maar is duur vanwege de handling en uitval om het hier te krijgen.
Als het maar in massa en met het handwerk in lage lonen landen kost het niet veel.
Wist je bijv. dat Nederlands fuit zelden in conserven (jams e.d.) gaat, omdat de handling om dat (val en 2e keus)fruit schoon te maken zo hoog zijn dat ze worden doorgedraaid als diervoeding (niks mee mee natuurlijk). En dus halen onze jammakers het fruit uit het buitenland. Ondanks de transportkosten en extra handling is dat veel goedkoper.
Het wordt allemaal duurder dan nodig is. Gemak kost zo een hele boel extra.