Verhalen van 06 juli rondom Corona vind je in ‘Helft jongeren is gestopt met seks en veel singles staan droog’.

In de Ondertussen van maandag 06 juli vallen mij deze berichten op:

- Lidl’s koekjes zijn 15 miljoen suikerklontjes armer. Onder het motto Samen Goed Eten reduceert de keten suikers en verzadigde vetten in de koekjes van het private label Sondey (Distrifood). Op jaarbasis betreft het maar liefst 60.000 kilogram minder suiker en 80.000 kilogram minder verzadigd vet. Daarnaast zet Lidl zich onder de slogan Samen Duurzaam in voor eerlijke en verantwoorde producten. In hun folder licht de discounter verschillende duurzaamheidskeurmerken toe, zoals Beter Leven, Planet Proof, Bio, UTZ, Fairtrade, ASC en MSC. Oxfam Novib plaatste Lidl recent op de eerste plek van hun jaarlijkse ranglijst. Ondanks dat valt er volgens Oxfam nog altijd 'veel winst te behalen' voor Lidl.

- het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) heeft in het eerste half jaar van 2020 veel meer meldingen gekregen van overlast door plaagdieren (NOS). Enerzijds komt dat doordat mensen vaker thuis zijn – beestjes vallen dan meer op. Anderzijds veranderden de gedragspatronen van dieren. Directeur van KAD Bastiaan Meerburg: “Ratten die bijvoorbeeld bij een fastfoodrestaurant zaten, moesten ineens elders hun voedsel zoeken toen de restaurants gesloten waren.”

- in België krijgen kinderen met overgewicht hun bezoek aan de diëtist terugbetaald (De Standaard). Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, maakt €5 miljoen vrij om ouders van kinderen met overgewicht tegemoet te komen. “Het is van groot belang om zo snel mogelijk samen met het kind en zijn of haar ouders naar een oplossing te zoeken.” Met deze maatregel hoopt België een stap in de goede richting te zetten om later ernstige medische problemen te voorkomen. Overgewicht bij kinderen leidt vaak tot hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker op latere leeftijd.

Op de Presena-gletsjer bij Pellizzano in Italië ligt roze sneeuw (AD). Waarschijnlijk is de verkleuring veroorzaakt door de ongevaarlijke algensoort Ancylonema nordenskioeldii. Dit type alg is ook aanwezig op Groenland, daar laat de alg het ijs sneller smelten.

In de Albert Heijn XL in Nijmegen worden kruiden gekweekt in kassen in de winkel (Nieuwe Oogst). Leuk voor de consument, maar qua duurzaamheid weinig rendabel, denkt hoogleraar tuinbouw en productfysiologie Leo Marcelis (WUR).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken