Petit Paysan is de eerste lange speelfilm van de Franse filmmaker Hubert Charuel. Als 10-jarige kind - boerenzoon - maakte hij de BSE-crisis mee op het ouderlijke boerenbedrijf. Het bracht hem tijdens zijn studie aan de Filmacademie op het idee voor Petit Paysan: de menselijke kant van hoe het is als je als boer moet dealen met een gevaarlijk virus en je je dieren dreigt te verliezen. De film werd eerder dit jaar vertoond tijdens de Semaine de la Critique van Cannes. Foodlog kreeg een preview en kwam met kippenvel de bioscoopzaal uit.

Het verhaal is eenvoudig. De 35-jarige Pierre heeft de melkveehouderij van zijn ouders overgenomen. Op internet en in het nieuws duiken geruchten op over een nieuwe, onbehandelbare koeienziekte. Pierre maakt zich zorgen over een van zijn koeien en vraagt zijn zus, dierenarts, om advies. Als zij de veterinaire autoriteiten waarschuwt, besluit Pierre tot een drastische stap met onverwachte gevolgen. Want een koe verdwijnt niet meer zomaar. Zelfs niet in de maag van de boer.

Met steeds meer moeite doet Pierre het voorkomen dat alles in orde is. Maar het net - van vrienden, de melkinspectie, zijn familie, de buurman - sluit zich verder om hem heen met iedere scène, hoe wrang of humoristisch die ook uitpakt. Pierre begaat fraude, moord, diefstal en ontvoering en dat begrijp je. Tot de onontkoombare en hartverscheurende afloop. In de Franse pers kreeg de film kwalificaties als 'indrukwekkend' en 'aangrijpend'. Ik sluit me daar bij aan. De film slokt je op en laat je niet meer los. Niet sentimenteel, wel emotioneel.



De film is opgenomen op een echte boerderij. Hubert Charuel koos voor een mix van professionele acteurs en amateurs. Hoofdrolspelers Swann Arlaud en Sara Giraudeau overtuigen in hun omgang met de echte hoofdrolspelers: de koeien. Weten dat verschillende familieleden van de regisseur optreden in bijrollen (de melkinspecteur, de oude boer-buur) en dat de film opgenomen is op de boerderij van Charuels ouders, die gestopt zijn met hun melkbedrijf, geeft de film een extra dimensie. Ga kijken.

De film is vanaf 23 november te zien in de Nederlandse bioscopen. De vrijkaarten die Foodlog mocht weggeven, zijn inmiddels onderweg naar de winnaar.
Dit artikel afdrukken