Dat meldt Boerderij op basis van gegevens en bevestigingen daarvan die het blad zegt te hebben. Het is de meest opvallende wijziging in het fosfaat- en melkreductieplan waar de bepalende partijen in de Nederlandse melkveehouderij over onderhandelen.

Door claims neer te leggen bij branche-organisatie ZuivelNL, als vertegenwoordiger van de gehele melkveehouderij en zuivelsector, kunnen individuele boeren hun zuivelcoöperatie het leven niet zuur maken. Het veronderstelt, schrijft Boerderij, dat ZuivelNL een dwingende maatregel kan opleggen aan de hele melkveehouderij, een maatregel die algemeen verbindend wordt verklaard door minister Kamp van Economische Zaken.

Volgens melkveehouderijbaas Kees Romijn van LTO Nederland komt het allemaal weer goed met de koeienboeren van Nederland. Dat formuleert hij als volgt: "In 2017 hebben we de melkveefosfaatproductie als het goed is al onder het plafond gebracht. Dat houdt in dat in 2018 niet veel meer gekort zal worden op de fosfaatrechten. En mocht het in 2017 niet lukken onder het fosfaatplafond te komen, dan hebben we ook geen derogatie in 2018 en dus ook geen fosfaatrechten."

Daar staat eigenlijk dat het links- of rechtsom altijd goed gaat. Als Nederland wat koeien weet op te ruimen via een slimme juridische regeling, dan komen de koeienboeren redelijk weg met de witte vloed die ze in Nederland hebben gecreëerd. Lukt dat niet, dan mogen ze toch gewoon doorgaan met teveel melk maken omdat er geen individuele fosfaatbeperkingen aan boeren worden gesteld. De fosfaatproductie die gelijk met die van hun melk opgaat, kan dan immers nog altijd verwerkt worden via dure mestverwerkende technieken. Mogelijk is dat zelfs het doel omdat zo alle individuele melkveehouders van Nederland te vriend kunnen worden gehouden.

Dit lukt alleen maar omdat de EU anders ook streng moet zijn naar andere landen op andere fronten. Met name Frankrijk haalt dingen uit die eigenlijk de vrijhandel in Europa bedreigen. Toch accepteert Brussel het maar; de autoriteiten willen de Franse boereneconomie het leven niet nog moeilijker te maken dan het al is. Daarom kan overal wisselgeld worden ingezet. Het is slimme koehandel, al moet je zo langzamerhand een insider zijn om het allemaal nog te kunnen begrijpen.
Dit artikel afdrukken