Wat kocht jij voor ei en why?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
bij de kaasboer geweest, en naar zijn "gewone" eieren gevraagd, het zijn dus kooieieren, die hij van de groothandel betrekt, maar, zo waarschuwt hij mij, in December is het daarmee gedaan (wat ik vergat te vragen, waarom niet rechtstreeks van de boer, zodat hij meer winst maakt? volgende week). Naast kooieieren heeft hij ook gewone scharrel, @ 21 cnt (kooi=15 cnt), hij is dus wel wat duurder dan bv AH, maar zijn kaas is weer wel goedkoper en beter.Bij AH vandaag: scharrel:16cnt, uitloop (overdekt) 22,rondeel 27, bio 30. Nog altijd heel wat minder dan de Toni's eieren van 50 cnt(waarop ik stuitte (stiet?) door opmerking van oostenrijkse Liesbeth. zie boven), die niet eens bio zijn, maar wel -artgerecht-,dus wensen vd kip uitgezocht door kipbiologen,10 m2 vrije uitloop (met schaduw /beschutting), binnen ook meer ruimte dan vd EG geeist, en zelfs een "kaltscharraum", zeg maar veranda, waar de hennen ook bij regen kunnen "scharren" (krauwen noemt Guillaume het,want scharrelen is uiteraard foute naam.In de 80er jaren hadden wij in Wageningen ook zulke ethologen (prof Wiepkema en van Rooijen), die helaas of tegengewerkt werden, of er regelrecht uitgegooid, dus wij zullen het voorlopig nog wel met bio en rondeel moeten doen als best bet voor de kip.In Oostenrijk is bio , volgens locaal foodlog, auf seine Grenze Gestossen, niet toevallig juist daar, want daar is in een ver verleden de bio idee ontsproten in het brein van Rudolf Steiner,pedagoog in 'n Irrenanstalt en filosoof van de koude grond. Artgerecht of artmaessige Haustierhaltung is bezig daar de bioidee te verdringen, en terecht lijkt me. Ik ga het van de zomer (moet daar toch zijn voor familiebezoek) allemaal eens bekijken, dus als je daar rapportage of draadje over wilt, laat maar weten.
@Jan Robben: lees Klootwijk vandaag in de nrc: wat ik min of meer als grap lanceerde hierboven (28 april), over door hollandse jongens geplukte aardbeien, blijkt door Klootwijk doodserieus (neem ik aan) beweerd te worden voor garnalen, nu eens niet in Marokko door Marokkaanse meisjes, maar in onze eigen Wadden door Hollandse pelmachines gepeld. Wouter vindt zijn huishoudgeld daarmee beter besteed. Koopt NLse waar, dan helpen wij elkaar dus, en het schijnt ook nog eens lekkerder te zijn. Lees meteen wat topkok Joep Habets in de kookrubriek opmerkt "Neem aardbeien van Nlse bodem, die zijn zachter en hebben meer smaak dan de oogst uit het buitenland". Zoals gewoonlijk staat er weer niet bij om welke soort het gaat,ook niet nodig uiteraard, want er is er maar een, althans, tot volgend jaar februari begrijp ik, ik zie reikhalzend uit naar de Lambada!
@Liesbeth: eigenlijk gaat het hier natuurlijk om het ei, je weet, ik ben oostenrijker, alhoewel hier woonachtig, maar kom daar nog steeds vaak. Als ik daar eieren koop, zit er altijd een leuk prentje in de eierdoos met een praatje (in een of ander dialect) en een plaatje van de boer , vrouw en kinderen die bv 1500 of 2000 kippen op hun erf of in de boomgaard hebben lopen. Is dat representatief voor de oostenrijkse eierproducent? Nebenerwerb-bedrijven misschien? Kennelijk gaat het niet eens om biologische eieren!En wordt er bij jullie ook zo schandalig veel antibiotica in de pluimveeteelt gebruikt? Gezien die gezonde boeren, kinderen en kleine koppels kippen (dus veel minder stressfactoren) op die plaatjes lijkt me dat daar niet nodig!
@ J.Robben & Liesbeth: vandaag Hollandse aardbeien gekocht, en eindelijk te horen gekregen wat het waren, Elsanta dus, de Lambada die ik zo graag eens proeven wilde (op aanraden van Jan) was alweer passe, jammer, volgend jaar beter.
Ja Liesbeth, beetje nationalistisch ben ik wel geworden, ik steun Kamp beetje, maar natuurlijk niet omdat NLse jongens beter/sneller, maar juist omdat ze langzamer plukken uiteraard, -koopt NLse waar, dan helpen wij elkaar- heette het vroeger. Hebben jullie trouwens die aardbeienzaak op TV en in de kranten gevolgd? De Roemenen (of waren het Litouwers?) zouden een CAO loon verdienen, dat betekent dus dagloon, en geen loon naar geplukte kilos, lijkt me sterk, zo nationalistisch ben ik nou ook weer niet dat ik die jongens met een uitkering als alternatief een dagloon uit zou willen zien betalen voor een dag langzaamaan plukken. Al te goed is buurmans gek!
In feite komen onze eieren uit de tuin, want daar scharrelen de dames wel erg veel van hun kostje op. Vooral wanneer je in de moestuin de schop in de grond zet, dan ben je verzekerd van een hele fanclub (van de schop). Maar ik ben er niet zo zeker van of Lekker Dier of Wakker Dier wel beseft dat kippen buiten aan allerlei gevaren bloot staan. Net in de afgelopen weken een dame verloren aan een nachtelijke bezoeker (mijn schuld, vergat het luikje te sluiten), en een paar dagen geleden aan een roofvogel. Ik denk dat de boomgaard de beste plaats is voor de vrije uitloop hier, maar onze kersen struiken zijn nog niet hoog genoeg.
Trouwens iedereen kan heel gemakkelijk en voor weinig geld aan een paar legkippen komen. De grote jongens ruimen de kippen na een maand of zes of zeven weer op omdat de produktie achteruit gaat. Wij kochten ons clubje voor 2.50 per stuk. Afgedankt door een scharrel boer (binnen scharrelen met 1000 in een hok). Die 10 afgedankte kippen hebben al bijna een jaar lang gemiddeld 8 eieren per dag gelegd. Gemiddeld gewicht 70 gram. Voerkosten per dag 0.45 of wel ongeveer 5 1/2 ct per ei.