Het werd eentonig tegen de tijd dat het februari werd - je snakte naar de eerste radijs, de eerste krop sla. Misschien waren de winters iets minder saai geweest wanneer mijn moeder en de groenteman ook knolselderij als zelfstandige groente op het menu hadden gezet.
Niet yuppie, maar eenvoudig
Knolselderij werd in de jaren '80 van stal gehaald als hypegroente waarmee je bij yuppige smulpapen kon scoren. 'Knolselderij, o wat énig! Dat gaat toch in de erwtensoep?' Ja, ook, maar vooral is het een zalige groente om zelfstandig te schitteren tijdens de winterse maaltijd. Bij wild, als vegetarische pijler onder een salade of hartige taart. Of, zoals NRC Handelsblad culischrijfster van die periode Berthe Meijer schreef: in een flan.
De flan werd plotseling in de adelstand verheven door een nieuw soort kookboek: het 'eliterestaurant-kookboek' van bijvoorbeeld Kaatje bij de Sluis en De Bokkedoorns (speciale uitgaven door de Vereniging van Artsen Automobilisten). Ik ben noch arts noch automobilist maar ik heb veel geleerd uit die boeken en natuurlijk van Berthe, die bijna dagelijks ons eenvoudige lieden met NRC abonnement liet smullen van wat de snelle mensen in Amsterdam zoal lustten.
Mét dieprode wijn
Als kleine dankzegging aan Berthe Meijer én de culinair opwindende jaren 80 hier, met een kleine eigen twist, dit heerlijke recept van knolselderijflan. Geniet ervan bij een stukje wild of gevogelte (haas, wilde eend, konijn of wild zwijn) of vergroot de hoeveelheden tot hoofdgerechtomvang – met een groene salade en lekker donker brood erbij is het een complete vegamaaltijd.
Vergeet niet een goed glas dieprode wijn erbij te drinken, van het zuidelijke Rhône type.
Knolselderijflan
- 1 kleine knolselderij
- 1,5 dl room, 1,5 dl kookvocht van de selderij
- 2 eetl. pittige geraspte kaas
- 2 eieren
- zout, versgemalen peper
- 2 eetl. boter
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de knolselderij en rasp hem grof. Kook de snippers in 4 minuten beetgaar. Giet ze af, bewaar 1,5 dl kookvocht. Klop in een kom de eieren los met zout en peper, voeg kaas en de iets afgekoelde knolselderij toe en klop alles luchtig met het kookvocht en de room. Vet 4 tot 6 vuurvaste potjes of een grote schaal in met boter en vul deze met het
flanmengsel. Vul een braadslee met warm water, zet de potjes tot driekwart hoogte in het water en schuif de slede in de oven. Na ca. 25 min. zijn de flans gestold, de grote flan neemt iets langer. Laat de potjes iets afkoelen, maak de flans los van de rand en stort ze op kleine bordjes. Verdeel de grote flan in punten of vierkantjes. Ook op kamertemperatuur lekker bij een aperitiefje.
Fotocredits: Benjamin Harrison, Lucette M. Faber
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Experimenteren met de hoeveelheid.
Niet direct een hele (grote) knol er door doen.
Goede tip, knolselderij bij de boerenkool, ga ik doen de volgende keer. Wordt hij vast spannender van, die boerenjongen!
Goede tip. Ik gebruik altijd een kruidenmelange voor de extra smaak: lavas, bladselderij, kummel, jeneverbes (en rookkaas/ gebakken spek/ ambachtelijke rookworst, ruim wijnazijn en bakvet of olijfolie) - eigenlijk net als in rauwe andijvie stamppot (alleen doe ik daar nog fijngesneden rauwe ui bij).
Sowieso verse boerenkool gebruiken en niet te lang (tot saaie moes) koken. Nog net knisperige boerenkool is veel lekkerder.
Ik doe ook altijd knolselderij door de boerenkool.
Goed fijn maken en tot moes laten koken.
Zonder knolselderij vind ik de boerenkool saai.
Knolselderij is de 'groente' met de meeste Apiginine - een van de meest waardevolle flavonoïden. Gebruik in de snert altijd een hele grote knol. Heerlijk en gezond.