"Als we er niet in slagen om een akkoord te bereiken in Parijs, en de opwarming van de aarde gaat ongebreideld door, dan is er absoluut sprake van code oranje. De situatie voor het klimaat is echt heel kritisch", dat zei vandaag algemeen directeur van het KNMI Gerard van der Steenhoven tegen de NOS.

Dat is een opmerkelijk uitspraak voor het doorgaans brave KNMI dat gewoon zijn werk doet en ons laat weten of we morgen een parapluie en een dikke jas mee moeten nemen of niet. Voorafgaand aan de COP21 klimaattop in Parijs van 30 november tot 11 december aanstaande laat het KNMI weten zich zorgen te maken.

Eigenlijk leven we nu in het bewijs van klimaatverandering
Nieuw
Van der Steenhoven vindt dat de eerste tien dagen van deze maand illustreren dat de klimaatverandering volop gaande is. "Eigenlijk leven we nu in het bewijs van klimaatverandering", zegt Van der Steenhoven. "Dat de eerste tien dagen van november uitzonderlijk warm waren, kunnen wij bij het KNMI eigenlijk alleen maar verklaren door ook klimaatverandering aan te nemen. Dat is nieuw."

Klimaatverandering betekent een ingrijpende verandering van de teelt van voedsel en het leven op aarde.

Ook het KNMI geeft nu vanuit zijn standplaats in De Bilt die boodschap af aan de wereldleiders in Parijs. Schrik je daar wat extra van of stap je morgen toch weer gewoon in de auto naar je werk en zet je toch de verwarming weer aan nu het toch een beetje frisser wordt?

Fotocredits: Gerard van der Steenhoven, still, NOS
Dit artikel afdrukken