Tijdens mijn eerste reisweek in Spanje ontmoette ik 3 Baskische boeren en een landbouwkundige van een grote bodega (wijngoed) in de regio Rioja. Ik beklom bergen tot 1200 meter, fietste door bossen (en zag een wild zwijn), boomloze vlakten, over asfalt- en modderwegen, in wind, mist, regen en kwam aan in een mooie lentezon in de Duero-regio. Ik passeerde de 2000-kilometer mijlpaal!

Een aantal waarnemingen in vogelvlucht:
1. Het woord 'Rioja' komt van de rivier de Oja, Rio Oja. Sommige dingen zijn gewoon leuk.
2. De 'commons', de meent, bestaan nog steeds.
3. De klimaatverandering is reëel (voor het geval u nog twijfelt). Ik ontdekte een nieuwe indicator.
4. 'To bio or not to bio'.
5. Varkenshouderij, van buitenaf.

Een van de Baskische veehouders heeft meer dan 100 vleeskoeien en -kalveren. Toen ik vroeg hoeveel land hij had, vertelde hij me '2 hectare'. Hoe is dat mogelijk? vroeg ik. "In de zomer zijn ze in de bergen, waar we met 14 dorpen en 125 boeren 11.000 ha bezitten voor onze koeien, schapen en geiten." Ik wist niet dat zulke gezamenlijke meenten nog bestonden! De boeren delen de hooimachines. Het lijkt goed te werken.

Hij slacht wekelijks 10 kippen - tegenwoordig is dat illegaal, terwijl zijn moeder vroeger gewoon een levende kip kocht en hem leerde slachten. Op de weekmarkt krijgt hij directe feedback van zijn klanten. Een bio-label zou geen toegevoegde waarde hebben
Voor de klimaatsceptici: Toen ik de landbouwkundige van de bodega vroeg naar zijn grootste uitdaging, antwoordde hij: "klimaatverandering". De afgelopen 20 jaar zijn de zomers warmer, langer en droger geworden (en de winters onvoorspelbaar). Rioja stond bekend als een lichte wijn met 11% alcohol. Tegenwoordig kost het moeite om het alcoholpercentage onder de 14 % te houden. Meer zon = meer suiker = meer alcohol. Is het alcoholpercentage van Rioja wellicht een nieuwe indicator voor klimaatverandering? De bodega bestaat sinds 1859, dus je kunt tot meer dan 100 jaar geleden terugkijken!

"Tot 2000 was het niet ongewoon om tot november te oogsten en nu oogsten we in de eerste weken van september. We snoeien anders om het suikergehalte laag te houden. We hebben een grotere ziektedruk. Maar we willen ook onze chemische behandelingen verminderen. Jonge wijnboeren werken liever als hun grootouders en niet als hun vaders. We dansen met de veranderende omstandigheden. Ik denk dat er een einde komt aan de 'fossiele generatie'," aldus de landbouwkundige.

Alle boeren die ik sprak, maken het liefst 'bio' kaas, vlees, wijn, groenten en eieren. Daar zijn verschillende redenen voor. Ik ontmoette een jonge boer (30), die 8 jaar geleden zijn gemengde boerderij begon in een dorp waar hij als kind in de zomer met zijn ouders kwam. Zijn ouders zijn zakenmensen en zijn vrouw is leraar, maar hij heeft een passie voor de landbouw. Het land dat hij huurt was toen hij begon een met struiken overwoekerde wildernis geworden. Inmiddels verplaatst hij in navolging van de Amerikaanse cultboer Joel Salatin zijn mobiele kippenhokken over de 2 ha aan percelen waar hij een verscheidenheid aan groenten en aardappelen verbouwt. Hij is trots op zijn integrale vorm van landbouw. Hij slacht wekelijks 10 kippen - tegenwoordig is dat illegaal, terwijl zijn moeder vroeger een levende kip kocht en hem leerde slachten. Elke vrijdag verkoopt hij zijn producten op de markt en krijgt hij directe feedback van zijn klanten. Een bio-label zou geen toegevoegde waarde hebben.

De wijnboer zei pragmatisch: "We doen ons uiterste best omdat we geloven dat meer biodiversiteit ons helpt, maar we willen ons gewas niet in gevaar brengen en zullen spuiten als dat nodig is. Dus geen biolabel voor ons."

Ik heb tot nu toe veel verschillende boeren gezien. De enige 'soort' met wie ik niet echt heb gesproken zijn varkenshouders (ja, één in de regen in Frankrijk). Hier in Spanje zie je gesloten varkensstallen met hoge hekken er omheen, hoewel er aan de buitenkant niets te zien is van wat zich er binnen afspeelt. Ik wil niet vooringenomen zijn en ga het liefst met een open geest kijken en praten, maar het zien van schuren die eruitzien als concentratiekampbarakken maakt me een beetje verdrietig.

varkenshouderij spanej
Dit artikel afdrukken