De opwarming van de aarde brengt het gif dat graanschimmels kunnen produceren weer volop terug. Het gaat om mycotoxinen, gifstoffen waar mensen zich al bijna 2.000 jaar van bewust zijn en die gevaarlijk kunnen zijn voor vee. Via zuivel en vlees kunnen de toxines uiteindelijk ook de consument bereiken.

Overmatig veel water op het boerenland creëert het warme, natte milieu waarin schimmels worden aangemoedigd om mycotoxinen produceren. Extreme weercondities, zoals orkanen, kunnen water en dus toxines snel verspreiden en opeens op grote afstand het voer van landbouwdieren besmetten. Geïnfecteerde dieren kunnen doodgaan of last krijgen van gewichtsverlies of reproductieve problemen, zoals verminderde melkproductie.

Klimaatverandering veroorzaakt financiële druk op boeren. Dat geldt met name voor boeren die onder de radar leven en niet meedoen aan standaard test- en controleprogramma's. En zelfs als zij al gewaarschuwd worden, luisteren ze vaak niet: wat niet weet wat niet deert. Voor hen is het geen optie om besmette oogst te vernietigen omdat ze de middelen niet hebben om de verliezen te dekken. Goede granen zijn daarom voor de export en besmet graan verkopen ze lokaal, met alle gevolgen van dien. In de jaren '90 van de vorige eeuw zijn om die reden aan de Texaans-Mexicaanse grens de nodige baby's met gebreken geboren.

Onderzoekers ontwikkelen steeds betere tests en strategieën om uitbraken te voorkomen of te behandelen. Het verplichten van tests zou voor boeren een logische eerste stap zijn. Het wachten is op mycotoxine-resitente zaden omdat de weersomstandigheden heftiger worden.
The Counter - Climate change is bringing back long-lost forms of food poisoning
  • Deel
Druk af