Overmatig veel water op het boerenland creëert het warme, natte milieu waarin schimmels worden aangemoedigd om mycotoxinen produceren. Extreme weercondities, zoals orkanen, kunnen water en dus toxines snel verspreiden en opeens op grote afstand het voer van landbouwdieren besmetten. Geïnfecteerde dieren kunnen doodgaan of last krijgen van gewichtsverlies of reproductieve problemen, zoals verminderde melkproductie.
Klimaatverandering veroorzaakt financiële druk op boeren. Dat geldt met name voor boeren die onder de radar leven en niet meedoen aan standaard test- en controleprogramma's. En zelfs als zij al gewaarschuwd worden, luisteren ze vaak niet: wat niet weet wat niet deert. Voor hen is het geen optie om besmette oogst te vernietigen omdat ze de middelen niet hebben om de verliezen te dekken. Goede granen zijn daarom voor de export en besmet graan verkopen ze lokaal, met alle gevolgen van dien. In de jaren '90 van de vorige eeuw zijn om die reden aan de Texaans-Mexicaanse grens de nodige baby's met gebreken geboren.
Onderzoekers ontwikkelen steeds betere tests en strategieën om uitbraken te voorkomen of te behandelen. Het verplichten van tests zou voor boeren een logische eerste stap zijn. Het wachten is op mycotoxine-resitente zaden omdat de weersomstandigheden heftiger worden.
Als tijdens de bloei van de tarwe, de zaadpakjes door regen of vocht langer dan 48 uur vast aan de aar geplakt zitten, dan heb je een groot risico op een hoog DON getal.
Dat is dus 6 weken voor de oogst, hoog zomer. Reden waarom Franse tarwe meestal het brood ingaat. Mooie droge zomer doet wonderen en maakt het verschil.
Arnold van Woerkom,
Zoveel kiemplantjes worden er toch niet gegeten? Bij een gezonder kiemplantje kun je ook denken aan, vitaler e.d. Overigens hoeven het niet perse toxische stoffen te zijn, veel schimmels kunnen al niet tegen een beetje zuur.
Kleine nuance verschil is het stofje in de kiemplant dat schimmels weerstaan dus leven vernietigt gezond voor onze maagdarm flora?
Arnold van Woerkom,
Dan zeggen wij toch hetzelfde. Mycotoxine resistente zaden overleven de mycotoxines in de bodem maar kunnen m.i. niet voorkomen dat er bijv. later met het voer (bewaring) niet alsnog iets fout gaat.
De redenering van Rob Baan klopt dus, een kiemplant kan gezonder zijn dan de uiteindelijke plant. Past precies in jou werkwijze met een goede bodem als basis om problemen zoveel mogelijk te voorkomen en een gezonde plant te kunnen oogsten.
Marco zaden en kiemplanten hebben van nature al hogere schimmel werende toxische stoffen in zich. Als dat niet het geval was zouden maar weinig planten bovenkomen.
Rob Baan gebruikt dat verschijnsel om aan te tonen dat zijn broccoli kiemplanten gezonder zijn dan de broccoli zelf????