Ook viel de stijging op van het aantal vibrio-infecties door schelpdieren in de ongewoon warme Baltische zee. De WHO signaleert ook meer gevallen van encefalitis (hersenvliesontsteking) door geïnfecteerde teken en de tijgermug die ziektes als dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika dichterbij kan brengen.
De WHO ziet deze potentiële dreiging als een van de grote uitdagingen voor de komende jaren, schrijft Knack. De organisatie ontwikkelde al een systeem voor de screening van muggen en "vraagt aandacht, politieke betrokkenheid en middelen voor betere opvolging." Maar volgens NGO's is er meer nodig en moeten overheden hun inspanningen tegen klimaatverandering opvoeren. "We dienen na te denken over de volksgezondheid door naar de oorzaken van de klimaatverandering zelf te kijken," zegt Anne Stauffer van Health and Environment Alliance (HEAL) bijvoorbeeld.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Interessant virus, dat West Nijl Virus. Een circulatie tussen muggen, vogels, paarden en mensen.
In Europa dit jaar al meer ziektegevallen bij mensen dan in de vorige 5 jaren bij elkaar. De stand is nu 1.884; Italië rapporteerde de meeste gevallen, gevolgd door Servië en Griekenland. Meer details hier.
Duitsland is dit jaar ook in beeld gekomen: een aantal besmette vogels en paarden en een zieke dierenarts die een besmette uil onderzocht. Het lijkt een kwestie van tijd, voordat het virus ook in Nederland opduikt. Een tijgermug is niet nodig voor besmetting, maar hij kan dat wel. Andere muggen die we hebben, kennen en kunnen het kunstje ook.
Beperkte bloeddonatie in Zuidoost-Frankrijk vanwege het Nijlvirus.
Het West-Nijlvirus, aanwezig in het zuidoosten van Frankrijk, dringt er bij de gezondheidsautoriteiten op aan voorzorgsmaatregelen te nemen. Sinds begin juli zijn minstens 22 mensen getroffen door dit virus, in de regio Provence-Alpes-Côte-d'Azur.
Mensen die minstens één nacht hebben doorgebracht in de Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhone, Vaucluse, Monaco en Pyrénées-Orientales, mogen 28 dagen lang niet doneren, kondigden het Franse bloedinstituut, maandag 22 oktober.
Bron: Midi-Libre
Nog een invasieve exoot die heel veel schade kan aanrichten, de bruingemarmerde stinkwants
(Halyomorpha halys) die zich over Frankrijk aan het verspreiden is. In Georgië heeft hij al grote delen van oogsten vernietigd.
bron: Midi-Libre
#10, een vingerkootje is genoeg. Het beest legt een eitje hier, een eitje daar.
Dat van die autobanden is slechts een druppel op de gloeiende plaat. De tijgermug larven gedijen gewoon in de miljarden ondiepe poeletjes langs beken, rivieren, meren, dakgoten, boomoksels, kapotte flessen, plastic zakken . . .
Op eilanden zou dit voorlopig wellicht een veilige oplossing zijn:
RIVM experimenteert met 15 miljoen genetisch gemodificeerde tijgermuggen op Saba om de gevaarlijke muggen terug te dringen.
Nog een.
Sinds enkele jaren is er een invasieve platworm via planten uit Nieuw-Zeeland komen over waaien die zich in heel Frankrijk aan het verspreiden is. Ze vernietigt regenwormen en andere nuttig bodemgedierte, ze maakt de grond 'dood'. Bron: Midi-Libre.