Deze afgelopen zomer liet een opmerkelijke piek zien in het aantal meldingen van het tropische West-Nijlvirus in Europa. In totaal zijn er dit jaar al 1.134 gevallen gemeld; 115 zijn al overleden, meldt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Ook viel de stijging op van het aantal vibrio-infecties door schelpdieren in de ongewoon warme Baltische zee. De WHO signaleert ook meer gevallen van encefalitis (hersenvliesontsteking) door geïnfecteerde teken en de tijgermug die ziektes als dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika dichterbij kan brengen.

De WHO ziet deze potentiële dreiging als een van de grote uitdagingen voor de komende jaren, schrijft Knack. De organisatie ontwikkelde al een systeem voor de screening van muggen en "vraagt aandacht, politieke betrokkenheid en middelen voor betere opvolging." Maar volgens NGO's is er meer nodig en moeten overheden hun inspanningen tegen klimaatverandering opvoeren. "We dienen na te denken over de volksgezondheid door naar de oorzaken van de klimaatverandering zelf te kijken," zegt Anne Stauffer van Health and Environment Alliance (HEAL) bijvoorbeeld.




Dit artikel afdrukken