In de VS komt 'klimaatverandering' langzaam maar zeker op de agenda te staan. Zo kondigde president Obama een heel pakket maatregelen aan voor een 'climate resilience fund' van zo'n 1 miljard dollar - dat door Senaat en Huis van Afgevaardigden meteen beknot dreigt te worden. Wat blijkt: hoe je denkt over klimaatverandering hangt samen met je politieke voorkeur. Onderzoeksbureau Gallup legt het haarfijn uit in een paar grafieken (op Grist, in het bronartikel).

Maar liefst 42% van de Amerikanen gelooft dat de nieuwsmedia overdrijven als het over klimaatverandering gaat. Maar: meer dan tweederde van de Republikeinen zijn die mening toegedaan, terwijl de helft van de Democraten juist denkt dat de media het probleem van de klimaatverandering onderschatten.

Veel Amerikanen hebben ook geen idee dat 97% van de wetenschappers het er over eens zijn dat de mens de klimaatverandering veroorzaakt. Desgevraagd zegt 60 van de Amerikanen dat 'de meeste' wetenschappers dat onderschrijven, maar 29% denkt dat de meeste wetenschappers dat niet zeker weten.
Dit artikel afdrukken