Het zijn er nog maar 6.000, maar 'je breekt je nek nu al over de oogst' volgens de boer. Terwijl Zeeuwse uienboeren de Nederlandse regering om hulp vragen omdat hun gewas niet tegen droogte kan, besloot de biologische Zeeuwse boer Emiel van de Vijver meloenen te gaan telen. Die doen het in Frankrijk immers ook prima bij droge warmte.

Dat lukte perfect dit jaar. Eén van zijn Franse plukkers vindt ze ook nog eens heel lekker ('très bien').

Een tijdje geleden zei D66-politicus Tjeerd de Groot dat boeren in Nederland klimaatslimmer moeten gaan optreden. Een boerin reageerde boos. Toch is dit een slim en makkelijk te realiseren voorbeeld. Welke super wil er nou buitenlandse meloen als je ook streekmeloen kunt leveren?

Van de Vijver uit Graauw besloot zijn traditionele broccoli maar te vergeten. Op Omroep Zeeland vertelt hij over zijn ervaringen.
De eerste - ook nog eens biologische - oogst van Van de Vijver is te koop bij Agrimarkt, een supermarkt in eigendom van boeren. Het gaat om cantaloupe meloenen, een oorspronkelijk Afrikaanse soort die heel populair werd als exportproduct vanuit de Franse Charente.

Ned. Dagblad - Morgen in de winkel: Zeeuwse meloenen!
Reageer
  • Deel
Druk af