In de Ondertussen van maandag 11 november vallen mij op:

- Vanochtend stond het in nagenoeg alle kranten: ‘Mogelijk ook schadelijk PFAS in strooizout’, schreef bijvoorbeeld RTL. Het stofje dat onder andere de aanleiding was van de recente bouwdemonstratie zou in ruime mate aanwezig zijn in strooizout. Klinkt niet gek, want PFAS hoopt zich op in de bodem en dat is precies de plek waar het strooizout vandaan komt. De Volkskrant deed een snelle factcheck en ontdekte dat de bedoelde analyse nog niet is gedaan. De krant sprak vervolgens met een medewerker van Eurosalt, een strooizoutleverancier: “Mijn vermoeden is dat er geen PFAS in het zout zit. Het steenzout (het type strooizout dat Nederland het meest gebruikt, red.) komt van 200 tot 600 meter diepte”, legt hij uit. “Dat is daar over duizenden jaren gevormd.” Later deze week moet er meer duidelijkheid komen, aldus de Telegraaf.

- Jumbo timmert aan de weg. Vrijdag liet de super uit Veghel al weten dat het een principeovereenkomst heeft gesloten met HEMA voor ‘een commerciële samenwerking in Nederland en België’. Vandaag maakte de supermarktketen bekend dat het de lancering van Jumbo in België meteen gebruikt om nieuwe software te testen. Financieel topman Ton van Veen van Jumbo: “Wij werken in Nederland nog met het SAP-systeem dat we mee hebben overgenomen met Super de Boer. Dat hebben we natuurlijk steeds doorontwikkeld en onderhouden, maar SAP stopt over een paar jaar met het onderhoud van dat systeem. Dus we moeten naar de nieuwste release, SAP S4/HANA.” (Distrifood)

- Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben een lied uitgebracht, schrijft Daily Mail. Het nummer ‘Time for change’ wordt gezongen door rockband The Jade Assembly en worden begeleid door beelden van de XR-protesten van afgelopen maanden. De clip bevat daarnaast ook beelden van Downing Street tijdens een overstroming, een brandend House of Commons en voormalig Minister President Theresa May met een breaking news banner met de woorden 'De regering stemt ermee in om absoluut niets te doen om een milieuramp te voorkomen'.



Zo’n 200 boeren verzamelden bij het provinciehuis in Haarlem (Nieuwe Oogst). Daar kregen ze te horen dat de stikstofregeling van de provincie niet werd opgeschort. Daarna besloten ze om naar Schiphol te rijden (AD). Emotioneel, dat is het juiste woord voor het interview met boerenactivist Arjen Schuiling op Boerderij: de zelfmoord van zijn vader inspireert hem 'om Rabobank tot een ander landbouwbeleid te dwingen'.

Vliegtuigen stoten meer CO2 uit door onnodig extra tanken (NRC); door te tanken op plekken waar de kerosine goedkoop is, vliegen de vliegtuigen met een hoger gewicht en daardoor stoten ze meer CO2 uit, aldus een klokkenluider van British Airways. Treehugger denkt te weten waarom de komst van de elektrische auto nog niet echt doorzet: ‘de voertuigen gaan bijna twee keer zo lang mee en hebben minder onderhoud nodig dan gangbare auto’s’. De miljoenen mensen die hebben geïnvesteerd in de fossiele brandstofeconomie, zien met de komst van elektrische auto’s hun centen verdampen en zouden niet staan te springen om meer concurrentie.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken